Esential

EXCLUSIV Codruț Nicolau, Edenred: „Nu se poate face niciun business fără oameni buni!”. Buget comun pentru salarii și extrabeneficii

Codruț Nicolau director general Edenred Sursă foto Infofinanciar.ro
Sursă foto: Infofinanciar.ro

Codruț Nicolau, director general Edenred România și Benefit Systems, a declarat în cadrul Forumului Top Angajatori, organizat de către Revista Capital, că în ziua de astăzi companiile nu mai privesc pachetele de beneficii separat față de salariul lunar, ci ca un întreg unitar. În cadrul forumului sunt abordate cele mai importante teme, aspecte și probleme cu care se confruntă piața forței de muncă din România.

Beneficiile extrasalariale au devenit un trend în România, deoarece companiile pot oferi angajaților până la 2.000 de lei suplimentar salariului. Cu toate acestea, directorul general al Edenred a declarat că nu întotdeauna salariul sau beneficiile extrasalariale pot menține angajatul într-o companie, foarte importante fiind și mediul de lucru și atenția acordată de angajator salariatului.

„Cred că în ultimul an de zile se întâmplă un fenomen în toată piața în zona de HR, care a învățat foarte multă fiscalitate. Nu mai există un bugget de salariu și unul de beneficii extrasalariale. România are un sistem de beneficii, OCDE spune că în România există o schemă extraordinară prin care companiile pot acorda carduri cu buget de până la 2.000 de lei pe lună extra. Pe de altă parte, banii nu rezoltă totul. Categoric, este un factor de igienă, cât timp nevoiele sunt înțelese.

În ceea ce privește satisfacția angajaților, în principiu, trebuie să îi arăți că îți place de el. De a avea un altfel de management al eșecului, să îi arăți că îți pasă de el. E un elefant în cameră: felul în care ne plătim oamenii. ” – Codruț Nicolau, director general Edenred.

Remote sau la birou?

Un alt subiect important despre care s-a discutat în cadrul celui de-al treilea panel al Forumului Top Angajatori este cel al flexibilității și modului de lucru hibrid. Dacă la Edenred, peste 70% din angajați lucrează de la birou, în alte domenii, procentul este complet diferit.

„La Edenred, cam 70% dintre angajați vin la birou, avem o politică remote, nu este nelimitată, ne interesează să avem un cadru. Din cei 40.000 de clienți pe care îi avem există segmente în zona de IT unde 90% nu vin la birou. Piața se schimbă, flexibilitatea, fie că vorbim de beneficii sau locul în care muncesc, este o caracteristică a pieței. Noi zi de zi trăim și beneficiem de oameni care vin 8 ore la birou, indiferent că este un magazin de unde trebuie să cumpărăm ceva sau dacă pui mâna pe telefon și e un call center unde non-stop trebuie să fie cineva. Indiferent de locul în care se întâmplă munca, flexibilitatea este o necesitate.

Nu se poate face niciun business fără oameni buni. E prima ipoteză, încercăm inginerește să ne uităm la fapte. A doua chestiune: oamenii au niște nevoi, care devin în mare parte sociale. Unele nevoi pot fi acoperite cu bani, beneficii, sau cu alte lucruri: comunicare, capacitatea de a asculta, toate aceste lucruri se întorc la faptul că nu poți face business dacă nu ai oameni.” – Codruț Nicolau

În numărul 1346 al Revistei Capital care poate fi achiziționată începând cu data de 23 septembrie de pe Agoramag.ro și de la toate centrele de difuzare a presei găsiți cele mai importante 100 de companii din punct de vedere al brandului de angajator din domenii precum: retail, energie, bănci și asigurări, industrie, producție de bunuri de larg consum, agricultură și industria alimentară, construcții, it și telecomunicații, transporturi și logistică și industria farmaceutică și sănătate.

În acest număr vei descoperi, de asemenea și cum își formează România resursa umană din IT, o analiză de politică externă pentru „bătălia” pentru Africa, o analiză despre fondurile europene din PNRR, un reportaj despre teritoriul pe care țara noastră l-a avut în Albania și l-a pierdut și multe alte materiale interesante.