Esential

EXCLUSIV! Ciutacu îi dă dreptate lui Marga: „Obrăznicia ucrainienilor depășește orice limită”

ciutacu marga evz play
sursă foto: EVZ Capital

Discursul controversat al fostului ministru de Externe, Andrei Marga, a ajuns acum și sub lupa jurnalistului Victor Ciutacu. Moderatorul de la România TV a declarat în cadrul podcastului EVZ Capital faptul că spusele intelectualului sunt pure adevăruri istorice și că ulterioarele critici aduse acestuia din partea statului român scot în evidență dorința Guvernului de a submina dreptul la liberă exprimare.

„Să interzici unui om să se exprime liber este noaptea minții. Obrăznicia ucrainienilor depășete orice limită. Aceștia se cred acum șefii lumi și consideră că pot face ce vor ei”, spune Victor Ciutacu. „Ceea ce a spus Marga sunt pur și simplu adevăruri istorice, iar declarațiile sale sunt de nereproșat. S-a exprimat foarte bine fostul ministru de Externe, iar acum un pitic din Ucraina cere arestarea lui. Nu există așa ceva! Toți știm cum s-a constituit Ucraina la momentul acela. A primit mai multe părți din alte țări și așa a devenit la forma de acum”.

Jurnalistul Mirel Curea vine și îl contrazice pe Ciutacu, fiind de părere că discursul său este unul „periculos” care ar putea acum să aibă consecințe semnificative privind viitorul teritorial al României: „Mai mult ca sigur, Viktor Orban nu va rata momentul după cele spuse de Marga și va spune acum că România este în frontiere nefirești. Dacă mai vin încă 10 ca Marga care să întărâte situație, Ardealul este pa”, subliniază Mirel Curea.

Este discursul lui Marga condamnabil sau nu?

Cunoscând bine situația, scriitorul Tavi Hoandră, care este stabilit de ani buni la Cluj-Napoca, susține vehement faptul că un astfel de discurs va juca un rol esențial în evoluția istorică a țării noastre, un traseu al României care se anunță deja sumbru: „Dacă mai apar astfel de discuții în următorii 10 ani, Ardealul românesc se va pierde, va trece la maghiari. Eu locuiesc în această zonă și pot spune că este deja ocupată de influență. Stau la câteva case de consulatul maghiar și mulți români trec pe acolo să-și facă cetățenie ungară pentru avantaje economice de care pot beneficia. Le dau dreptate! Când te uiți la București și când te uiți la Budapesta, se observă diferențele clare și tinzi să te îndrepți către Budapesta”.

Tavi Hoandră vine astfel în completarea opiniilor lui Victor Ciutacu și este de părere că statul român se implică deja prea mult în drepturile și libertățile cetățenilor de a se exprima liber: „Faptul că Marga nu se mai poate exprima în mod liber este îngrijorător. El este un intelectual al României, o personalitate. Vin acum niște prichindei și îl judecă. Mai subțire! Băsescu avea dreptate. Suntem recunoscuți în Europa că semnăm tot ce ni se pune în față, vindem tot ce ni se cere”.

Cenzuratul Marga

„Faptul că Guvernul țării lui a emis un comunicat împotriva lui este adevărata îngrijorare. Statul se implică din ce în ce mai mult spre eliminarea exprimării opiniei libere”, subliniază Ciutacu gravitatea problemei.

În ciuda acestui fapt, jurnalistul Mirel Curea afirmă faptul că: „Nu i-a pus nimeni pumnul în gură, a spus ce a vrut și a și venit cu întărituri. Acestuia doar i s-a atras atenția ulterior pentru că a fost totuși un ministru de Externe și ar trebui să stăpânească la perfecție asemenea noțiuni. Dacă toată lumea vine acum și vrea câte ceva din altă țară, va fi un dezastru în toate statele pământului. În zilele noastre ne scapă acum de dezastru dreptul internațional. Marga spune asta la o lună distanță după aceleași declarații ale lui Medvedev”.