Lumea la zi

Budapesta, în atenția Comisiei Europene! Viktor Orban poate rămâne fără finanțări de 8,8 miliarde de euro

mediafax.ro
FOTO: mediafax.ro

Șefa executivului european, Ursula von der Leyen, a susținut în cadrul discursului anual faptul că statele care se vor abate de la normele democratice ale Uniunii Europene riscă să piardă finanțări în valoare de miliarde de euro. Conform celor de la Reuters, administrația de la Budapesta va fi cea mai afectată de această posibilă hotărâre.

Potrivit unor calcule, Comisia Europeană ar dori să înghețe 8,8 miliarde de euro din fondurile UE din bugetul 2021-2027. Cel puțin, asta au scris într-o scrisoare oficială trimisă în iulie guvernului ungar. Benedek Javor, un fost europarlamentar între 2014 și 2019, a dezvăluit documentul. Acum, el conduce delegația Budapestei la Bruxelles.

Comisia europeană a denuțat actele normative pe care le-a implementat regimul lui Orban în privința achizițiilor publice pe motiv că ar alimenta corupția. Termenul limită pe care îl are executivul european pentru a propune un plan de reducere a fondurilor se întinde până săptămâna viitoare pe 22 septembrie.

Viktor Orban poate lăsa Budapesta fără  8, 8 miliarde de euro

În aceste condiții, moneda și obligațiunile ungare au fost afectate după ce ziariștii locali au relatat că politică europeană are de gând să impună sancțiuni Budapestei.

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, în stitlul său caracteristic, neagă criticile și în același timp pune presiuni pentru a securiza economia sa, care momentan se află în dificultate. Conform premierului, Budapesta a făcut promisiuni că va reduce corupția prin înființarea unei comisii care să combată fenomenul. Totuși, Comisia Europeana a manifestat prudență în ceea ce înseamnă metoda de combatere a corupției.

La 22 august, guvernul ungar a trimis răspunsul oficial la criticile CE. Cu toate acestea, nimeni nu știe nimic despre conținutul acestei scrisori. După cum s-a raportat ieri, ministrul justiției, Judit Varga, poartă negocieri intense în ceea ce privește fondurile UE. Cu toate acestea, ea a reușit doar să emită câteva declarații cu tentă pozitivă

Guvernul Orban își exprimă în mod regulat angajamentul de a combate ilegalitățile din administrația ungară și de a monitoriza mai eficient achizițiile publice. Comisia Europeană a lăudat aceste declarații, dar a subliniat că dorește mai mult decât simple promisiuni. Ei ar dori să vadă punerea în aplicare. CE are termen până la 22 septembrie pentru a decide dacă va continua procedura de infringement împotriva Ungariei. Acestea ar putea duce la pierderea tuturor fondurilor UE.

O opțiune mai bună pentru cabinetul Orban ar fi ca CE să pună capăt procedurii. Cu toate acestea, sursele Nepszava au fost de acord cu faptul că Comisia Europeană nu va decide în favoarea lui Orban. Cel puțin deocamdată. În septembrie, Comisia va sugera probabil înghețarea fondurilor UE pentru Ungaria, condiționând ca guvernul să își respecte angajamentele privind corupția, achizițiile publice etc., Ungaria ar putea primi banii.

Procedura de infringement a început în aprilie, deoarece Comisia Europeană a considerat că autoritățile judiciare ungare nu pedepsesc neregulile, frauda și corupția. Ca urmare, acestea provoacă daune semnificative în bugetul UE. Ungaria este primul stat membru împotriva căruia a fost inițiată o procedură de infringement.