Esential

EXCLUSIV! Ion Cristoiu despre un posibil candidat la președinție: „Dacă vreți stegarul unei forțe suveraniste în România, Andrei Marga este”

Cristoiu Sursa foto Podcast EVZ Play
Sursa foto: Podcast EVZ Play

Prezent în podcastul EVZ Play moderat de Cristache, Ion Cristoiu a vorbit despre posibilitatea unui nou candidat la președinție și anume, Andrei Marga, dar și despre ultimele declarații ale acestuia care au creat vâlvă printre oficiali. 

În urma declarațiilor lui Andrei Marga, Cristoiu a spus că acesta este un posibil candidat la președinție.

„Undeva, a simțit pericolul sau avem acum posibilitatea unui candidat la președinție. În locul lui George Simion să fie el. Avem un domn, Andrei Marga, care a umblat. El are o lansare de carte la Alba Iulia. El a răspuns la niște întrebări. Brusc apare o inflamare nefirească. Dacă mă uit încă o dată la răspunsurile lui, nu sunt ale mele. Sunt tipice lui Marga. Am fost două personalități în facultate.

Răspunsul lui este zdrobitor pentru imaginea publică. Dacă vreți un candidat, sau stegarul unei forțe suveraniste în România el este. A fost de două ori rector. El vine cu un background de te îndoaie. Dacă vă uitați la răspunsuri: el nu dă înapoi, veți vedea multe referiri. Este un tip care a frecventat foarte mult Occidentul. Are ceva care prinde la poporul român: referirea culturală. El a fost om universitar”, a spus invitatul.

„Le-a și dat peste bot”

Acesta a continuat spunând că Marga este un adevărat intelectual, nu unul ca George Simion.

„Uitați-vă la el, nu a dat înapoi. Pe fondul unei căderi uriașe a lui Simion. Este incredibil. Direcția cu care a venit el inițial, trebuia să aibă în jurul lui doar intelectuali, ca Marga. Nu știu dacă găsești la ora actuală o personalitate care să susțină forțele ale demnității în România, ale suvernismului, și care vine și dinspre Occident;  este el.  Nu e un tip ca sa zici „tu cine ești George Simion de la Galerie”. Poate avem și noi un candidat la președinție… El fiind profesor, le-a și dat peste bot, le-a zis băi mai citiți”, a transmis acesta.

Andrei Marga, fostul ministru a susținut faptul că Ucraina, țara atacată de Vladimir Putin trebuie să cedeze teritorii atât Rusiei, cât și României Ungariei și Poloniei.

„Cazul” Andrei Marga

Despre acest subiect a vorbit și Cristoiu, susținând că: „Cazul Marga este foarte grav că a fost cu intervenția Ministerului Afacerilor Externe care a fost aberantă, care nu avea nicio legătură și cu intervenția lui Zelenski și apoi a ambasadei Ucrainene care l-a jignit, și apoi a lui Zelenski. Problema este că MAE nu avea cum să reacționeze. Problema este că ei conduc totul. Marga are o imagine ușor cederistă. Pe ei i-a deranjat foarte mult pentru că avea greutate. Ministerul de Externe nu trebuia să se pronunțe. Intenția, ambiția lor a fost să ne țină pe noi proști.  Este chiar o teroare”.

Declarația Ministerului Afacerilor Externe arată faptul că declarațiile lui Marga „preia, încurajează propagă narativele maligne emise de Rusia”.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia sunt inacceptabile. Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent. MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia. MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”, se prezintă în comunicat.