Infofinanciar > Esential > Exclusiv. Avocatul Toni Neacșu, la HAI România: „Va fi catastrofal”. Ce spune despre reintroducerea SRI în justiție
Esential

Exclusiv. Avocatul Toni Neacșu, la HAI România: „Va fi catastrofal”. Ce spune despre reintroducerea SRI în justiție

Toni Neacșu Gheorghe Piperea podcast.v1 Sursă foto YouTube HAI România
sursa foto hai romania

La ediția din 12 aprilie 2023 a podcastului HAI România, invitații lui Ionuț Cristache au fost doi avocați: Gheorghe Piperea și Toni Neacșu. Cel dintâi a participat fizic, din studio, în vremea ce al doilea s-a conectat telefonic pentru a vorbi despre un subiect spinos: proiectul coaliției de guvernare prin care serviciile secrete ar fi parte din toate procedurile de urmărire penală.

Acest subiect a fost doar sporadic abordat de presă în ultimele zile: Ionuț Cristache chiar a afirmat că acest episod al podcastului cel mai probabil nu va capta atenția publicului, întrucât în centrul discuției se află o temă obscură. Experții în Drept și-au arătat nemulțumirea față de această măsură, precum și de faptul că ea nu este expusă de către majoritatea canalelor de comunicare.

Urmările implicării SRI în procesul de justiție

Gheorghe Piperea, care a fost primul dintre cei doi avocați care a luat cuvântul, a discutat mai multe subiecte conexe punctului principal de discuție. Pentru a sublinia complexitatea și gravitatea problemei, a vorbit despre un incident din practica sa, incident care a avut loc în anul 2006 sau 2007.

„Piperea: Un element de spice, de mirodenie: eu am pățit ceva interesant în activitatea mea profesională. Am pierdut un proces pentru că nu aveam certificat ORNISS, un proces foarte-foarte greu, care dacă s-ar fi făcut în zilele noastre de către un Nicușor Dan, care apropo, se agățase parazitar de caz atunci, ar fi făcut ca el să devină laureat al Nobelului pentru Pace. Era vorba de gazele de șist. Am făcut un proces pentru 3.000 de persoane, în care încercam să obținem amânarea acelui procedeu până a vedea cât era de legal.
M-a întrebat doamna judecătoare: „Aveți certificat?” Răspunsul meu: Ce e ăla? Vorbim de anul 2006-2007. De ce îmi spui acum, în cinci minute? Cum îmi asiguri dreptul de a-l obține? Mi-a zis „Nu e nevoie, pentru că instanța are certificat, studiem noi problema”. În decurs de 15 minute a refuzat acțiunea și asta a fost”, a declarat el în cadrul podcastului HAI România.

Plecând de la acest incident, Toni Neacșu a abordat o atitudine pesimistă. El a indicat că urmările generalizării unei astfel de inițiative se vor dovedi sumbre pentru întreaga justiție românească.

„Toni Neacșu: Eu cred că toți trebuie să ne speriem. Hai să înțelegem: dacă până acum justiția a avut colaborările acelea prin intermediul protocoalelor, acum justiția pur și simplu este subordonată de serviciile secrete, de SRI. Acestea erau folosite într-adevăr doar în dosarele acestea foarte importante, de răsunet, cu politicieni, de care omul simplu nu se lovește decât la televizor. Acum reușesc să pătrundă în tot ce înseamnă dosar penal aflat pe rolul instanței, inclusiv ce ne privește pe noi ca oameni simpli. Pentru toate infracțiunile la care legea prevede o pedeapsă mai mare de 5 ani.
Colegul meu a spus foarte bine cum era situația pe vremuri cu certificatul. Acum, certificatul ăsta se dă în virtutea calității lor. Lucrul ăsta nu e valabil pentru noi, avocații,” a spus el.

„Va fi catastrofal”

În loc de concluzie, Toni Neacșu a declarat că situația este una fără ieșire dacă acest proiect intră în vigoare. El a vorbit despre cum acest proiect va duce, practic, la desființarea instituției judecătorului, întrucât el nu va mai avea aceeași putere și credibilitate de care dispunea înainte.

„Decredibilizarea CCR din ultimii ani e parte din același plan de infiltrare a serviciilor secrete unde nu au ce căuta. CCR nu mai are credibilitate în fața publicului în general. Am și eu emoții când vine vorba de această Curte Constituțională. Știu cât de mult a contat persistența domnului Morar, în acel moment când serviciile au fost scoase cu adevărat din procesul de justiție. Pe de altă parte, ei sunt limitați cumva și de ceea ce li se cere. Cu atât mai mult sunt curios să văd cum arată sesizările…

Va fi catastrofal. Repet, e ca și cum n-am mai avea judecători. Mergi în instanță, pe ideea că găsești un judecător, care se mai și uită prin probele alea, analizează… Ei bine, lucrurile astea vor dispărea. Lucrurile astea clasificate nu se aduc niciodată la cunoștința părților. Vor avea acces doar avocații, avocații care au ORNISS, dar nu vor putea transmite, nu vor putea spune „Vezi că acolo ai fost interceptat”.

Până acum era simplu. Dacă o probă din acest document nu se declasifica, nu putea fi folosită în dosar. De ce? Justiția nu poate fi secretă. Acum au venit și au spus „nu”, se folosesc documentele clasificate, chiar dacă nu vor putea face referire niciodată la aceste documente”, a conchis avocatul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.