Infofinanciar > Info > A venit era cenzurii pe YouTube! CNA are în vedere podcastul lui Ionuț Cristache și Dan Puric
Info

A venit era cenzurii pe YouTube! CNA are în vedere podcastul lui Ionuț Cristache și Dan Puric

CNA-versus-EVZ. sursa foto evz
sursa foto: evz

Evenimentul Zilei a fost convocat să participe la o întâlnire cu Consiliul Național al Audiovizualului, pentru a discuta despre o emisiune realizată de jurnalistul Ionuț Cristache împreună cu actorul și scriitorul Dan Puric. Dan Andronic, jurnalist la EVZ, informează că ar fi vorba de o încercare de cenzură

„Un podcast difuzat pe platforma YouTube în cadrul reuniunilor video desfășurate sub egida „Hai România”. Este prima tentativă de „cenzură” din partea CNA, cazul Ionuț Cristache – Dan Puric fiind, în opinia avocaților consultați de EVZ, un test de rezistență al platformelor de difuzare de materiale video, cum ar fi YouTube, Instagram, TikTok. Dar și al realizatorilor de podcasturi, de la Cătălin Măruță, Marius Tucă la Mihai Bobonete”, scrie Andronic, după ce Evenimentul Zilei a fost chemat printr-o „invitație” la la o ședință a Consiliului Național al Audiovizualului.

Însă „invitația” pare să fi fost ai degrabă o convocare, spune jurnalistul: „Demn de remarcat este procedura total netransparentă prin care am fost invitați la aceste discuții! În primul rând, potrivit avocaților consultați de EVZ, prin modificările aduse legii CNA, în iunie 2022, nu se oferă o jurisdicție a acestui organism asupra materialelor difuzate pe platformele de tip YouTube, Instagram, Facebook. Pentru ca „ceața” să fie completă, pe siteul CNA nu se regăsește înregistrarea publică a ședinței la care se face referire, cea din 09.03.2023, ultima fiind din 21.02.2023. În schimb putem admira poze din ședința CNA desfășurată în 09.03.2023.

Mai mult, EVZ nu a primit o copie a raportului de monitorizare pentru a înțelege baza legală în care s-a pus în discuție podcastul și ce se reproșează jurnalistului Ionuț Cristache. Cum poți participa la o discuție în care doar unul din interlocutori cunoaște subiectul?”, scrie Dan Andronic.

Adresa CNA trimisă la Evenimentul Zilei

Acesta a fost „invitația” primită de publicația EVZ: „Întrunit în şedinţa publică din data de 09.03.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, ca urmare a unei sesizări, pentru programul „HAI România” (secţiune video EVZ PLA Y), ediţia cu titlul  „Dan Puric – România În vremuri de pandemie şi război”, identificat pe platforma de partajare a materialelor video YouTube.

Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din programul sus-menţionat, iar în urma dezbaterilor din şedinţă, au decis să vă adreseze invitaţia de a participa la următoarea şedinţă publică a CNA, care va avea loc marţi, 14 martie 2023, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei din Bulevardul Libertăţii nr. 14, sect. 5, Bucureşti, sala Ralu Filip, et. 6.

Precizăm că la această dezbatere puteţi participa şi on-line, prin intermediul aplicaţiei Zoom, link-ul de conectare urmând a fi transmis marţi dimineaţa, în timp util.

Vă rugăm ca până luni, 13.03.2023, să confirmaţi participarea la comunicare@cna.ro şi să menţionaţi adresa de e-mail la care vă putem transmite link-ul de conectare, în cazul în care doriţi să participaţi online.”

Adresă CNA adresată EVZ. Sursă foto: EVZ

Adresă CNA adresată EVZ privind emisiunea cu Dan Puric. Sursă foto: EVZ

Ce acțiuni va lua Evenimentul Zilei

„Potrivit deciziei unanime a realizatorilor podcasturilor EVZ TV aflate pe platforma YouTube, la ședința CNA vom participa doar după ce vom primi materialele solicitate, înregistrarea video a ședinței CNA și raportul de monitorizare”, mai spune Andronic. „O altă condiție este ca să existe o opinie legală care să certifice autoritatea acestui organism asupra conținutului aflat pe YouTube, destul de vagi chiar și în baza modificărilor operate în iunie 2022”.

Jurnalistul afirmă că încercarea CNA de a „cenzura” conținutul publicației nu va da roade. „Așa cum am făcut de fiecare dată ne vom adresa tuturor organizațiilor media și instanțelor de judecată. Este datoria noastră de jurnaliști de a apăra libertatea de exprimare și independența opiniilor în fața unor presiuni cu caracter politic. O datorie pe care o avem față de cei peste 100.000 de oameni care au ales podcasturile „Hai România” și față de cele peste 3 milioane care ne vizionează emisiunile în fiecare lună”, scrie acesta pentru Evenimentul Zilei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.