Infofinanciar > Lumea la zi > Evgheni Prigojin dă înapoi: „Opțiunea ideală” a Rusiei este să renunțe la ofensivă!
Lumea la zi

Evgheni Prigojin dă înapoi: „Opțiunea ideală” a Rusiei este să renunțe la ofensivă!

Șeful Wagner, Evgeni Prigojin
Sursă foto: news.ro

Serviciul de presă al fondatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat ieri un text atribuit acestuia, în care se afirmă că „opțiunea ideală” ar fi ca Rusia să înceteze faza activă a războiului și să se „înfigă ferm” în teritoriile ocupate.

„Opțiunea ideală ar fi să anunțăm sfârșitul conflictului, să informăm pe toată lumea că Rusia a obținut rezultatele planificate și, într-un fel, chiar le-am obținut”, a scris Prigojin. Potrivit liderului grupului de mercenari Wagner, principala sarcină a Rusiei pe viitor ar trebui să fie „stabilirea și înrădăcinarea fermă” în teritoriile ocupate.

În mesajul său, Evgheni Prigojin a recunoscut că Ucraina este un „stat complet orientat spre naționalism”, mai degrabă decât unul care se vede ca parte a Rusiei. Acesta a subliniat însă că Rusia „nu poate accepta niciun compromis” cu Ucraina, inclusiv negocieri, și că, dacă Forțele Armate ale Ucrainei nu au putut fi învinse „într-o luptă corectă”, atunci Rusia ar trebui să își ia timp pentru a-și „întări mușchii” și să lupte din nou.

Ofensiva rusă „iese din discuție”

Grupul de mercenari Wagner, controlat de Kremlin, contribuie de nouă luni la încercarea armatei ruse de a captura orașul Bahmut din estul Ucrainei, în timp ce Moscova încearcă să își consolideze controlul asupra întregii regiuni Donețk. Există speculații potrivit cărora mercenarii Wagner ar putea avea legătură cu videoclipurile care au apărut în mediul online și care înfățișează soldați ucraineni decapitați.

În ciuda luptelor grele și a pierderilor suferite de ambele părți, Ucraina continuă să dețină orașul Bahmut.

La începutul acestei luni, Evgheni Prigojin a recunoscut că forțele ucrainene nu se retrag din Bahmut și a declarat că o ofensivă rusă „iese din discuție” în acest moment. Acest lucru a contrazis afirmația sa din 2 aprilie potrivit căreia forțele Wagner au capturat clădirea administrației orașului Bahmut, ridicând acolo steagul rusesc.

Trebuie consolidate pozițiile cucerite

„Bucătarul lui Putin”, cum este poreclit șeful trupelor Wagner, nu a ratat ocazia de a critica indirect Kremlinul, declarând că forțele rusești se confruntă cu trei probleme, și anume lipsa unui „comandament organizat corespunzător”, flancuri slabe și insuficiența munițiilor.

Disputele dintre Prigojin și oficialii ruși continuă, acesta acuzând comandamentul armateri ruse de lipsa unui sprijin de artilerie adecvat pentru trupele Wagner din Ucraina.

„În teorie, Rusia și-a atins obiectivele prin distrugerea unei mari părți a populației active masculine a Ucrainei și prin intimidarea unei alte părți, care a fugit în Europa. Rusia a tăiat accesul la Marea Azov și la o mare parte din Marea Neagră, capturând porțiuni mari din teritoriul Ucrainei și creând un coridor terestru spre Crimeea. Acum nu a mai rămas decât un singur lucru de făcut: să ne poziționăm bine pe terenul câștigat și să ne consolidăm poziția în teritoriile pe care le avem”, a precizat Evgheni Prigojin, citat de Digi24.