Infofinanciar > Lumea la zi > Atât armata ucraineană, cât și Wagner sunt de acord: „Trupele rusești se retrag din Bahmut”
Lumea la zi

Atât armata ucraineană, cât și Wagner sunt de acord: „Trupele rusești se retrag din Bahmut”

Militarii ucraineni au montat un mortier pentru a-l lansa spre pozițiile trupelor rusești, la periferia orașului Bahmut; sursă foto: kanald.ro
sursă foto: kanald.ro

Atât armata ucraineană, cât și armata privată rusă Wagner au raportat joi noi retrageri rusești în jurul orașului Bahmut, în timp ce Kievul a continuat cu cea mai mare înaintare din ultimele șase luni, înaintea unei contraofensive mult așteptate. 

Trupele ucrainene din apropierea liniei frontului au declarat că Rusia bombardează drumurile de acces pentru a încetini asaltul ucrainean, care și-a schimbat ritmul după luni de câștiguri lente ale Rusiei în cea mai mortală luptă terestră din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. 

„Acum, în cea mai mare parte, pe măsură ce am început să avansăm, ei bombardează toate rutele către pozițiile din față, astfel încât vehiculele noastre blindate nu pot livra mai multă infanterie, muniție și alte lucruri”, a declarat Petru Podaru, comandantul unei unități de artilerie ucrainene. 

Armata ucraineană a declarat că trupele au avansat pe alocuri cu mai mult de un kilometru. Forțele sale au fost în defensivă timp de jumătate de an, rezistând unei uriașe ofensive a Moscovei care a înregistrat doar câștiguri lente. 

„În ciuda faptului că unitățile noastre nu au un avantaj în ceea ce privește echipamentul… și personalul, ele au continuat să avanseze pe flancuri și au acoperit o distanță cuprinsă între 150 și 1.700 de metri”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Serghi Șerevati în comentarii televizate. 

Singurul premiu al Rusiei este Bahmutul 

Câștigurile Ucrainei au fost însoțite de o divizare publică tot mai profundă în cadrul forțelor rusești între Wagner, care a condus campania Bahmut, și armata regulată rusă. Ruinele aruncate în aer ale Bahmut, descrise de ambele părți ca fiind o „mașină de tocat carne”, ar fi singurul premiu al Moscovei pentru uriașa sa ofensivă de iarnă care a eșuat în alte părți de-a lungul frontului. 

Kievul spune că a lansat avansuri locale în jurul Bahmut ca preludiu la o viitoare contraofensivă de amploare care speră să întoarcă soarta invaziei rusești, care durează de 15 luni. 

Șeful Wagner îl acuză pe Șoigu 

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, spune că forțele sale din interiorul Bahmutului continuă să avanseze, fiind pe punctul de a împinge trupele ucrainene din ultimul lor punct de sprijin în zona construită de la periferia vestică a orașului. Dar el îi acuză pe comandanții forțelor regulate ale Rusiei că au abandonat terenul la nord și la sud de oraș, crescând riscul ca trupele din interior să fie încercuite. 

„Din nefericire, niște unități ale Ministerului rus al Apărării s-au retras până la 570 de metri la nord de Bahmut, expunându-ne flancurile”, a declarat Prigojin în ultimul său mesaj vocal de joi. „Fac apel la conducerea de vârf a Ministerului Apărării, în mod public, deoarece scrisorile mele nu sunt citite”, a spus Prigojin, adresându-se ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și șefului Statului Major General, Valeri Gerasimov. „Vă rog să nu renunțați la flancuri”. 

Ministerul rus al Apărării a recunoscut unele retrageri de pe pozițiile de lângă Bakhmut în ultima săptămână, dar neagă afirmațiile lui Prigojin potrivit cărora flancurile se prăbușesc sau că ar fi reținut muniție de la Wagner, scrie Reuters.