Infofinanciar > Lumea la zi > Kremlinul apelează la arme ilegale! Armata rusă a declanșat o ploaie de foc asupra orașului Bahmut 
Lumea la zi

Kremlinul apelează la arme ilegale! Armata rusă a declanșat o ploaie de foc asupra orașului Bahmut 

Bahmut
Sursa foto: Digi24

Ucraina a acuzat recent că trupele militare ruse au atacat orașul asediat Bahmut cu muniție cu fosfor. În imaginile filmate cu drona și publicate de armata ucraineană orașul este în flăcări, în timp ce ceea ce pare a fi fosfor alb plouă asupra ruinelor.

Armele cu fosfor alb nu sunt interzise, dar utilizarea lor în zone civile este considerată o crimă de război. Acestea creează incendii care se răspândesc rapid și sunt foarte greu de stins. Rusia a mai fost acuzată de utilizarea lor.

Rusia încearcă de mai multe luni să captureze orașul Bahmut, în ciuda valorii sale strategice discutabile. Oficialii occidentali au estimat că mii de soldați ai Moscovei au murit în acest asalt.

Atacul cu fosfor a vizat zone neocupate

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că atacul cu fosfor a vizat „zone neocupate din Bahmut”. Comandamentul forțelor speciale de la Kiev a adăugat că forțele Moscovei au continuat „să distrugă orașul”.

Nu este clar când anume a avut loc presupusul atac. Dar imaginile împărtășite de Ucraina – aparent capturate de o dronă de supraveghere – arată clădiri înalte cuprinse de flăcări. Alte videoclipuri postate pe rețelele de socializare arătau incendii care făceau ravagii la sol și nori albi de fosfor care luminau cerul nopții.

O analiză BBC a videoclipului postat de Ministerul Apărării a localizat imaginile într-o zonă aflată la vest de centrul orașului Bahmut și în apropierea unui spital de copii. Deși analiza a confirmat că atacul a folosit un fel de muniție incendiară, nu a putut verifica utilizarea fosforului.

Rușii au antecedente

Rusia a fost acuzată că a folosit fosfor alb de mai multe ori de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei anul trecut, inclusiv în timpul asediului orașului Mariupol la începutul războiului.

Kremlinul nu a recunoscut niciodată în mod public că a folosit fosfor alb, iar anul trecut secretarul de presă Dmitri Peskov a insistat că „Rusia nu a încălcat niciodată convențiile internaționale”. Precizarea a venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că trupele de invazie ar fi folosit muniție cu fosfor.

Fosforul alb este o substanță care se aprinde la contactul cu oxigenul, creând coloane de fum strălucitor. Arde la 800 de grade Celsius și poate provoca arsuri extreme pe carnea umană. De asemenea, este extrem de lipicios și greu de îndepărtat, putând să se reaprindă atunci când sunt îndepărtate bandajele.

Human Rights Watch (HRW) a avertizat că această substanță chimică este „cunoscută pentru gravitatea rănilor pe care le provoacă”.

Rusia este semnatară a Convenției privind anumite arme convenționale, care interzice utilizarea armelor incendiare în zonele civile – adică a celor concepute pentru a lua foc.

Dar HRW spune că fosforul alb nu intră sub incidența tratatului, deoarece scopul său principal este de a „crea o perdea de fum pentru a ascunde operațiunile militare”.

Unii analiști susțin că utilizarea sa ca armă incendiară în apropierea civililor ar fi în continuare ilegală. În timp ce Bakhmut avea o populație de 80.000 de locuitori înainte de război, practic nu mai există civili în zonă, conform BBC.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.