Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia pune la zid Republica Moldova! Se lansează acuzații de ,,cenzură politică”
Lumea la zi

Rusia pune la zid Republica Moldova! Se lansează acuzații de ,,cenzură politică”

Maria Zaharova, Sursă foto: Reuters
sursa foto Reuters

Republica Moldova a suspendat licențele de emisie a șase canale de televiziune, acuzându-le de dezinformare, de acoperire inexactă a războiului Rusiei în Ucraina și de „încercări de manipulare a opiniei publice”, potrivit autorităților.

Comisia pentru situații excepționale din Moldova, care a fost înființată după invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat vineri seara târziu că licențele canalelor Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV vor fi revocate.

În urma acestei acțiuni, Rusia pare să se simtă victima unei ,,cenzuri politice” și se declară nemulțumită în totalitate de decizia Republicii Moldova.

Răspunsul Rusiei

Purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a transmis un mesaj dur pentru Republica Moldova. Aceasta consideră că administrația Maiei Sandu dă dovadă de ,,cenzură politică”, iar cetățenilor le-ar putea fi încălcat dreptul accesului variat la informații.

„Considerăm că această interdicţie este un act fără precedent de cenzură politică, un abuz asupra principiului pluralismului media şi o încălcare flagrantă a dreptului la liber acces la informaţie la care conducerea politică a Republicii Moldova îşi declară periodic adeziunea”, a transmis Maria Zaharova, potrivit Realitatea.net.

Mai mult decât atât, Maria Zaharova spune că drepturile minorităților naționale sunt date uitării, întrucât cetățenii ruși nu vor mai putea apela la informațiile transmise de posturile TV interzise.

„În lumina consecinţelor fără precedent a implementării acestei interdicţii pentru partea rusofonă a populaţiei ţării, calificăm aceasta drept o încălcare cinică a drepturilor minorităţilor naţionale”, a completat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.

Când vor fi interzise posturile TV

Interdicția va intra în vigoare luni și va rămâne în picioare pe toată durata situației de urgență la nivel național pe care Moldova a declarat-o după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, conform Barrons.

Potrivit Consiliului UE, posturile de televiziune rusești interzise se află sub ,,controlul direct sau indirect al conducerii Federației Ruse și au fost folosite de aceasta pentru acțiunile sale continue și concertate de dezinformare și propagandă de război”.

TV 6 a calificat decizia ca fiind ,,total nefondată” și ,, un atac fără precedent la adresa libertății de exprimare, a libertății editoriale și a libertății jurnaliștilor. Argumentul comisiei nu numai că este total nefondat, dar este și de-a dreptul fals”, a spus canalul într-o declarație postată pe Facebook, potrivit informațiilor din presa internațională.

Unele dintre canalele suspendate sunt deținute de persoane apropiate lui Ilan Șor, un oligarh moldovean fugar care conduce Partidul Șor, favorabil Rusiei. În ultimele luni, partidul a organizat ample proteste în capitala Moldovei, Chișinău, împotriva guvernului pro-occidental, transmite ABC News.