Infofinanciar > Lumea la zi > Moldova, pe drumul către Uniunea Europeană! Eurodeputații își exprimă sprijinul pentru aderare și solicită începerea negocierilor
Lumea la zi

Moldova, pe drumul către Uniunea Europeană! Eurodeputații își exprimă sprijinul pentru aderare și solicită începerea negocierilor

UE și Republica Moldova
sursa foto: dreamstime.com

Miercuri, într-o rezoluție aprobată cu 555 de voturi pentru, eurodeputații au declarat că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană ar fi o decizie importantă pentru blocul comunitar în ansamblu, reprezentând o investiție valoroasă pentru o Europă unită și puternică, după cum se arată într-un comunicat de presă emis de Parlamentul UE.

Republica Moldova rămâne expusă presiunii ruse și șantajului energetic, tulburărilor economice cauzate de războiul din Ucraina vecină, precum și încercărilor susținute de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european al țării”, se arată în comunicat. „Parlamentul salută spiritul de conducere al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al autorităților țării în abordarea acestor provocări serioase”.

Eurodeputații și-au reafirmat sprijinul pentru viitoarea aderare a Republicii Moldova la UE în urma solicitării făcute de țară în 2022. Aceștia au recunoscut progresele realizate de guvernul moldovean în ceea ce privește reformele și alinierea la standardele UE. În plus, eurodeputații au cerut începerea negocierilor de aderare până la sfârșitul anului 2023, cu condiția îndeplinirii celor nouă etape necesare, identificate de Comisia Europeană.

„Între timp, Parlamentul solicită guvernului Republicii Moldova să continue cu fermitate agenda sa de reformă privind democrația și statul de drept, să avanseze în direcția punerii în aplicare depline a Acordului de asociere cu UE și a zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, să combată criminalitatea organizată și gravă la nivel internațional și transnațional și să continue eforturile de creștere a securității energetice a țării”, au comunicat eurodeputații în comunicatul de presă emis după aprobarea rezoluției.

Parlamentul cere sancționarea lui Șor și Plahotniuc

În legătură cu încercările de destabilizare a Republicii Moldova, rezoluția adoptată solicită Uniunii Europene și statelor membre să ia măsuri imediate de sancționare a celor implicați. Eurodeputații au cerut sancționarea oligarhilor moldoveni Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, care sunt fugari, precum și a afacerilor și organizațiilor lor politice, și, în cazul în care este posibil, extrădarea celor doi în Republica Moldova pentru a fi judecați.

Parlamentul a mai solicitat, de altfel, ca UE să extindă regimul său de sancțiuni pentru a include acte de corupție care pun în pericol securitatea, stabilitatea și instituțiile democratice și constituționale ale unei țări și care sunt pasibile de pedeapsă.

Independența energetică a Moldovei, susținută de UE

Eurodeputații au concluzionat subliniind faptul că „ rezoluția condamnă șantajul energetic continuu al Rusiei din Republica Moldova și își exprimă sprijinul pentru eforturile Chișinăului de a-și spori securitatea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare, reducerea consumului și achiziționarea de energie pe piața europeană, precum și dezvoltarea infrastructurii de interconectivitate. De asemenea, deputații europeni solicită UE să sprijine în continuare Republica Moldova în vederea obținerii independenței energetice”.

Rezoluția a fost adoptată cu 555 de voturi pentru, 49 împotrivă și 26 abțineri și poate fii găsită pe pagina oficială a Parlamentului European.