Infofinanciar > Lumea la zi > Europol a desființat programul de spionaj „FluBot”! Furturile online au fost oprite de agenția europană de poliție.
Lumea la zi

Europol a desființat programul de spionaj „FluBot”! Furturile online au fost oprite de agenția europană de poliție.

Europol a desființat programul de spionaj „FluBot”! Furturile online au fost oprite de agenția europană de poliție.
sursa eftm.ro

Agenția europeană de poliție a reușit să pună capăt programului de spionaj „FluBot”, care ataca prin SMS telefoanele mobile cu sisteme Android, pentru a fura informații sensibile, parole sau detalii bancare, transmite El Economista.

Flubot este o variantă de malware pentru Android care fură informații sensibile și care se propagă prin SMS către utilizatori din întreaga lume. Varianta de troian bancar care afectează dispozitivele care rulează sistemul de operare Android. Această variantă de malware pentru terminalele mobile are rolul explicit de a extrage credențiale de acces de pe dispozitive, cu focus pe detalii financiar-bancare. În plus, pentru răspândirea rapidă către alte potențiale victime. FluBot obține accesul la contactele din telefonul victimei, cărora le trimite același mesaj menționat. 

În luna mai, poliția olandeză a reușit să se apropie din ce în ce mai tare de programul FluBot, în urma unei anchete internaționale efectuate de unsprezece țări, potrivit Europol. Dar poliția încă încearcă să-i identifice pe cei responsabili pentru infracțiuni, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cel mai răspândit program malware

„FluBot”, care a provocat incidente majore în Spania și Finlanda, a fost „unul dintre cele mai răspândite programe malware pe telefoanele mobile, până în prezent”, a spus Europol într-un comunicat. Programul „s-a putut răspândi rapid datorită capacității sale de a accesa contactele unui telefon mobil infectat”, a adăugat el.

Victimele cu telefoane care rulează sistemul de operare Android de la Google au primit un SMS în care li se cerea să dea clic pe un link și să instaleze o aplicație pentru a monitoriza livrarea unui pachet sau pentru a asculta mesaje vocale false, a declarat un purtător de cuvânt al AFP, pentru Europol.

Infractorii cibernetici au putut apoi să fure detaliile de conturi bancare sau conturi de criptomonede.

Europol nu a dezvăluit populației cum a demontat programul. 

Țările care su fost implicate în anchetă au fost Australia, Belgia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, România, Spania, Suedia, Elveția și Țările de Jos și serviciul secret al Statelor Unite, coordonat de Centrul Europol Cybercrime.