Infofinanciar > Info > Infracțiunile informatice sunt un real pericol! În România, numărul atacurilor este în creștere de la începutul anului
Info

Infracțiunile informatice sunt un real pericol! În România, numărul atacurilor este în creștere de la începutul anului

atacuri cibernetice sursa foto Playtech ro
Sursa foto: Playtech.ro

În primele trei luni ale anului 2022 s-au înregistrat 431 de infracțiuni împotriva  siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice. S-au raportat și 2719 fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice, conform unui raport prezentat joi de Poliția Română în cadrul campaniei „Stop Malware – Siguranța ta online depinde de tine”.

Conform datelor de la Direcția Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române în anul 2021, Poliția a sesizat 1899 de infracțiuni informatice, fiind în creștere cu 37,21% față de anul 2020.  Cea mai mare pondere a infracțiunilor, aproximativ 92,58% a fost reprezentată de accesul ilegal la un sistem informatic. Această faptă este prevăzută în articolul 360 din Codul Penal.

De asemenea, sesizările fraudelor comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice au crescut sonciderabil în anul 2021, cu 85,53% față de 2020.

Conform buletinului CYBERINT (semestrul I – 2022) realizat de Serviciul Român de Informații, pe parcursul anului 2021, aplicațiile malware cele mai utilizate de atacatorii cibernetici pentru compromiterea sistemelor critice pentru securitatea națională a României au fost cele de tip InfoStealer (34.27%), Trojan (27.95%), Exploit (13,7%) și Ransomware (12.86%).

Ce este mobile malware?

Mobile malware se referă la infectarea dispozitivelor mobile cu aceleași tipuri de malware (software rău intenționat) existent și în cazul atacurilor cibernetice care țintesc alte tipuri de dispozitive.

Cele mai multe atacuri se întâmplă asupra securității telefoanelor mobile, deoarece aceasta este cea mai neglijată de utilizatori. Foarte puțini dintre ei folosesc soluții de securitate pe dispozitivele mobile, cu toate că ele conțin informații important: aplicații bancare, conturi ale aplicațiilor utilizate, documente legate de viața personală și profesională etc. Foarte multe persoane folosesc telefonul în interes de serviciu, astfel că acestea sunt o țintă „atrăgătoare” pentru atacatori.

Ransomware

Ransomware este un program din familia malware-ului. El blochează dispozitivele sau criptează fișierele de pe instrumentele tehnologice. Atacatorii pot oferi accesul la dispozitiv sau la datele  pe care le-au blocat victimelor, dacă li se plătește o răscumprare. Ei îndrumă victima pas cu pas în ceea ce privește plata pentru obținerea cheii de criptare.

Oricine poate deveni victima unui astfel de atac, indiferent că este vorba despre o persoană fizică, instituție publică sau de o companie comercială.