Infofinanciar > Lumea la zi > Fără livrări de gaze rusești prin Nord Stream 1! Germania se teme ca acest termen să nu fie extins
Lumea la zi

Fără livrări de gaze rusești prin Nord Stream 1! Germania se teme ca acest termen să nu fie extins

Nord Stream 1 - sursa foto - blacknews.ro
Sursa foto: blacknews.ro

Războiul dintre Rusia și Ucraina se pare că generează multe efecte devastatoare și asupra altor state din Europa, nu doar celor implicate în conflict. Un astfel de exemplu este Germania, care va rămâne fără gaz de la Moscova pentru 10 zile, date fiind lucrările realizate la nivelul gazoductului Nord Stream 1. Totuși, Berlinul se teme ca nu cumva această perioadă să fie extinsă.

Rusia a impus o clauză pentru ca țara să continue să livreze gaze către statele europene, mai precis ca plata să se realizeze în ruble. Mai multe țări nu au respectat această cerință impusă de Kremlin, iar Moscova a decis să blocheze livrările pentru teritoriile în cauză.

Nord Stream 1, rută importantă pentru transportul de gaze rusești

Ucraina a acuzat că Rusia intervine în procesul de tranzit al gazelor, motiv pentru care Kievul a decis să blocheze o cale de transport pentru aceste resurse încă din luna mai. Ceea ce înseamnă că deși există diverse conducte prin care gazele de la Moscova ajung în Europa, dar cantitatea de livrări a început să scadă.

Nord Stream 1 este de departe cea mai mare conductă prin intermediul căreia Germania primește gaze din partea Rusiei, iar în acest moment Berlinul se confruntă cu probleme grave în a gestiona situația acestor resurse.

Astfel, faptul că transportul de gaze naturale prin această rută vor fi oprite nu face decât să agraveze situația. Lucrările pentru întreținerea acestui gazoduct au loc anual, ele începând chiar de luni și a fost anunțat faptul că vor dura 10 zile. Totuși, mai mulți oficiali dar și companii se tem de faptul că această perioadă de timp poate fi mult mai lungă, dat fiind faptul că războiul din Ucraina încă nu dă semne că s-ar termina.

Cantitativ vorbind, prin ruta Nord Stream 1 ajunge în fiecare an, plecând din Rusia și având ca destinație Germania, un volum de 55 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit Economedia.

Dacă Rusia vrea, lucrările vor dura mai mult

Rusia este un inamic de temut, iar Europa se teme ca nu cumva Moscova să decidă faptul că aceste lucrări de mentenanță trebuie să fie extinse. În acest sens, misiunea țărilor de pe acest continent de a-și asigura rezervele de gaz pentru iarna viitoare va fi mult mai dificilă. Aceste dificultăți au printre cele mai puternice efecte faptul că oamenii sunt nevoițmi să plătească facturi extrem de mari la gaze.

Teama Germaniei legată de lucrările de mentenanța la gazoductul Nord Stream 1 este într-adevăr un pericol real, mai ales că Robert Habeck, ministrul Economiei, a spus că este posibil ca țara lui să aibă de-a face cu un termen prelungit pentru aceste îmbunățiri, în funcție de ce va decide Rusia, potrivit sursei menționate anterior.