Infofinanciar > Info > Europa importă tot mai mult cărbune termic. Cel mai poluant combustibil fosil este o alternativă a gazului rusesc
Info

Europa importă tot mai mult cărbune termic. Cel mai poluant combustibil fosil este o alternativă a gazului rusesc

Poluare sursa foto azocleantech.com
Poluare sursa foto azocleantech.com

Analiștii susțin că Europa cumpără tot mai mult cărbune termic, iar importurile din acest an ar putea depăși valorile înregistrate în ultimii patru ani. Mai mult, acestea ar putea crește de anul viitor. Cel mai poluant combustibil fosil este o alternativă a gazului rusesc, necesară în contextul crizei energetice provocată de războiul din Ucraina.

În acest an, importurile de cărbune termic din Europa ar putea atinge cantitatea de 100 milioane de tone, cea mai mare valoare înregistrată din 2017 până în prezent.

Europa dă înapoi în ceea ce privește energia verde

Creditele de campion al climei pe care Europa le-a câștigat cu greu sunt pătate după ce a crescut importurile de cărbune termic cu mai mult decât orice altă regiune în primele opt luni ale anului 2022. Continentul a fost singura regiune care a crescut importurile de cărbune din ianuarie până în august, comparativ cu același interval din 2021, aducând cu 35,5% sau cu 15 milioane de tone mai mult din acest combustibil pentru producerea de energie, potrivit datelor Kpler, citate de Reuters.

Cele 57,3 milioane de tone de cărbune termic urmărite de Kpler în Europa până în luna august au reprezentat 9,5% din importurile termice globale în această perioadă, fiind cel mai mare total și cea mai mare pondere a Europei în comerțul cu cărbune pentru acest interval din 2018. Creditele de campion al climei pe care Europa le-a câștigat cu greu sunt pătate după ce a crescut importurile de cărbune termic cu mai mult decât orice altă regiune în primele opt luni ale anului 2022.

După invazia Rusiei în Ucraina în februarie, care a întrerupt transporturile de gaze naturale și combustibil din această regiune, a fost inevitabilă o remaniere urgentă a importurilor de energie de către companiile europene de utilități. Chiar și așa, creșterea achizițiilor inversează un declin de ani de zile al importurilor europene de cărbune și poate submina eforturile depuse în ultimul deceniu pentru a face din Europa un lider în domeniul energiei regenerabile și un susținător serios al reducerii utilizării cărbunelui.

Din 2010, zeci de centrale pe cărbune au fost retrase din funcțiune în Europa și în alte părți ale lumii, pe fondul unei reacții tot mai puternice împotriva combustibililor fosili și al adoptării pe scară largă a unor surse de energie cu emisii mai reduse care pot contribui la combaterea schimbărilor climatice.

În aceeași perioadă, Europa a cheltuit foarte mult pentru instalații de energie verde și a crescut ponderea energiei electrice generate din surse regenerabile cu aproximativ 15 puncte procentuale, ajungând la aproape 38% – pe locul al doilea după America Latină, potrivit Enerdata.

De asemenea, regiunea a stabilit unele dintre cele mai îndrăznețe obiective de utilizare a energiei din surse regenerabile din lume, inclusiv un obiectiv de a avea 32% din consumul total de energie – care include transportul, gospodăriile și industria – din surse regenerabile până în 2030.

O mare parte din acest avânt a fost acum oprit de consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina, care a făcut ca prețurile la gaze și cărbune să crească vertiginos și a lovit în cofretele guvernului, care erau deja devastate de costurile COVID-19.

În contextul în care zeci de companii europene de utilități se confruntă cu o criză, mulți cumpărători de combustibil pentru energie au fost nevoiți să ia măsuri de urgență pentru a reduce costurile, inclusiv trecerea la cărbune, care are costuri mai mici.  Dar, procedând astfel, acești cumpărători au dat timpul înapoi în ceea ce privește parametrii cheie legați de climă și au pus în pericol statutul Europei de lider în ceea ce privește politicile și tehnologiile de reducere a emisiilor.