Infofinanciar > Info > Câtă energie verde produce România?
Info

Câtă energie verde produce România?

energie verde romania misiuneacasa.ro
sursă foto: misiuneacasa.ro

Energia verde reprezintă un subiect foarte dezbătut la nivel european în perioada actuală, mai ales în contextul limitărilor resurselor de gaze rusești inițiate în prima jumătate a acestui an. În cazul României, premierul Nicole Ciucă declara încă de la începutul lunii august faptul că „Țara noastră este mai aproape de materializarea obiectivelor propuse prin PNRR în materie de energie verde”.

În ciuda oricărei declarații de până acum, România nu a înregistrat cifre semnificative privind energie verde și se pare că alte țări din Uniunea Europeană au ajuns deja să ne dea clasă la acest capitol. Aceste detalii vin în contradicție cu previziunile economice pentru anul 2022, când culoarea preponderentă în energie era, de departe, verdele.

Energia verde a României în 2022

Încă din februarie, veștile cum că România se îndreaptă acum spre energie verde erau deja în floare. Demersurile țării noastre spre spre această resursă, după un blocaj al acestei piețe de aproape un deceniu, era privit cu ochi buni de către politicieni. Anul acesta se preconizau primele astfel de investiții în parcuri eoliene şi solare de mari dimensiuni din ultimii ani.

Chiar dacă procesul este unul lent, cei mai puternici jucători din domeniu sunt de părere că în 2022 în România sunt mari șanse să se instaleze proiecte inovatoare în materie de producere a energiei eoliene şi solare. În acest sens, se dorește un avans tehnologic privind reducerea semnificativă a costurilor de instalare.

Viitorul mai ecologic

În acest decutrs, estimările par a fi unele promițătoare, căci capacitatea nouă ar putea ajunge la o valoare de circa 200-300 MW în primii doi ani. De asemenea, tehnologia folosită în România privind energia verde va fi inovatoare. În țara noastră vor ajunge turbine noi, de 5-7 MW, cu o înălţime de 150 de metri, o eficienţă de 32-40%. La momentul actual, randamentul mediu al eolienelor din România este de 20-30%, cele mai mari turbine montate fiind de 3 MW.

Această perioadă seamănă destul de mult cu perioada 2009-2014, vreme în care România a devenit una dintre cele mai căutate destinaţii la nivel mondial pentru proiectele regenerabile și producerea energiei verzi. Chiar din anul 2012, România era văzută la nivel mondial ca a zecea ţară privind potenţialul eolian. Pe atunci, apăruse ideea unei scheme de sprijin pentru investitori, care se arăta la momentul respectiv extrem de generoasă. Ulterior, însă, schema a dus la apariția a numeroase controverse, astfel că în 2012 aceasteia i s-au adus modificări masive, piaţa de energie verde intrând într-un blocaj total la acel pounct.