Info

Eurobarometru: 65% dintre români și-au redus consumul de energie. Conflictul nuclear și criza sunt principalele temeri

romania-uniunea-europeana sursa foto caleaeuropeana.ro
sursa foto caleaeuropeana.ro

Românii sunt mai plini de speranță decât europenii, un sfert dintre ei preconizând o îmbunătățire a economiei în următorul an, în timp ce doar  16% dintre europeni sunt optimiști. Pentru români, cele două preocupări principale sunt inflația și economia, în timp ce pentru restul Europei, preocupările sunt inflația și starea pieței energetice.

Războiul din Ucraina a avut repercusiuni financiare semnificative pentru 66% dintre români în plan personal. Ei au declarat că scumpirile generale și o eventuală criză, urmată de o posibilă extindere a zonei de conflict sau, mai rău, un conflict nuclear, sunt potențialele repercusiuni ale războiului din Ucraina de care se tem cel mai mult.

Viziunea românilor asupra Uniunii Europene

Potrivit Eurobarometrului, realizat în iunie și iulie 2022, 67% dintre respondenții români sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE, în creștere cu opt puncte față de un sondaj similar desfășurat în ianuarie și februarie anul acesta, înainte de atacul Rusiei împotriva Ucrainei.

Imaginea pozitivă asupra  UE în România este de 47% (+6 puncte procentuale față de media europeană), în timp ce 36% dintre respondenți au o părere neutră și 14% o părere nefavorabilă. În plus, comparativ cu media UE de 49%, 54% dintre români au  încredere în UE (+5 puncte procentuale  față de media europeană).

Cum privesc românii invazia rusă din Ucraina

Sondajele anterioare arată că cetățenii europeni susțin cu fermitate reacția UE la acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei. Majoritatea europenilor sunt în favoarea eforturilor umanitare ale UE (92% față de 75% în România), urmate de acceptarea de către țările europene a refugiaților ucraineni  (90% față de 75% în România).

Sub media UE de 78%, doar 69% dintre români acceptă sancțiunile economice impuse de UE guvernului rus, întreprinderilor și persoanelor fizice din această țară.

Majoritatea respondenților români (61%) sunt mulțumiți de reacția UE, față de media UE de 57%, iar 61% dintre români susțin finanțarea vânzării și livrării de arme militare către Ucraina.

Percepția asupra crizei energetice

71% dintre respondenții români sunt de acord cu faptul că UE ar trebui să investească în energie regenerabilă (față de media UE: 87%), să reducă dependența de aprovizionarea cu energie din Rusia (70% față de 86% media UE) și să implementeze cu promptitudine stocarea gazului în țările europene pentru a asigura o aprovizionare neîntreruptă cu gaz pe toată durata iernii (70% față de 86% media UE).

În plus, 68% dintre români sunt de acord ca statele membre ale UE să cumpere în comun energie de la alte națiuni pentru a obține un preț mai bun (media UE: 83%), iar 71% dintre români consideră că sporirea eficienței energetice va reduce dependența noastră de producătorii de energie din afara UE (media UE: 85%). Mai mult, 65% dintre respondenții români susțin că au luat recent măsuri pentru a-și reduce consumul de energie sau că intenționează să facă acest lucru în curând.