Infofinanciar > Lumea la zi > EURACTIV: Vladimir Putin a spus că armele nucleare din Belarus îi amintesc Occidentului că Rusia nu poate fi înfrântă
Lumea la zi

EURACTIV: Vladimir Putin a spus că armele nucleare din Belarus îi amintesc Occidentului că Rusia nu poate fi înfrântă

Lukașenko și Putin sursa foto themoscowtimes
Credit imagine: The Moscow Times

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri (16 iunie) că trimiterea de arme nucleare tactice în Belarus, lucru pe care a confirmat pentru prima dată că s-a întâmplat deja, a fost un memento pentru Occident că nu poate provoca o înfrângere strategică Rusiei.

Vorbind la forumul economic emblematic al Rusiei de la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a declarat că focoase nucleare tactice rusești au fost deja livrate aliatului apropiat Belarus, dar a subliniat că nu vede necesitatea ca Rusia să recurgă la arme nucleare pentru moment.

„După cum știți, am negociat cu aliatul nostru, președintele bielorus, (Aleksander) Lukașenko, că vom muta o parte din aceste arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului – acest lucru s-a întâmplat”, a spus Putin.

„Primele focoase nucleare au fost livrate pe teritoriul Belarusului. Dar numai primele, prima parte. Dar vom face această treabă complet până la sfârșitul verii sau până la sfârșitul anului”.

Mișcarea, prima desfășurare de către Moscova a unor astfel de focoase  în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice, a fost concepută ca un avertisment pentru Occident cu privire la înarmarea și susținerea Ucrainei, a declarat liderul rus.

„…Este tocmai ca un element de descurajare, astfel încât toți cei care se gândesc să ne provoace o înfrângere strategică să nu ignore această circumstanță”, a declarat Putin, folosind un termen diplomatic pentru o înfrângere atât de severă, încât puterea Rusiei ar fi diminuată pe scena mondială timp de decenii.

Declarațiile lui Aleksander Lukașenko îngrijorează Occidentul

Lukașenko, un aliat fidel al lui Putin, a declarat într-un interviu difuzat marți seara târziu că țara sa a început să primească arme nucleare tactice rusești, care includ unele de trei ori mai puternice decât bombele atomice pe care SUA le-au aruncat asupra Japoniei în 1945. Președintele bielorus, Aleksander Lukașenko, a declarat că țara sa a început să primească arme nucleare tactice rusești, dintre care unele, a spus el, sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de SUA asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945.

Liderul rus a anunțat în martie că a fost de acord să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, amintind de desfășurarea de către SUA a unor astfel de arme într-o serie de țări europene de-a lungul mai multor decenii.Statele Unite au criticat decizia lui Putin, dar au declarat că nu intenționează să își modifice propria poziție privind armele nucleare strategice și că nu au văzut niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară.

Cu toate acestea, pasul rusesc este urmărit îndeaproape de Washington și aliații săi, precum și de China, care a avertizat în mod repetat împotriva utilizării armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Putin a declarat că Occidentul face tot ce poate pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei în Ucraina, unde Moscova este blocată în cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, după ce și-a invadat vecinul anul trecut în ceea ce a numit „o operațiune militară specială”.

Vladimir Putin se arată încrezător în război

Dar Rusia nu are deocamdată nevoie să recurgă la arme nucleare, a declarat Putin, semnalând că nu a schimbat poziția nucleară a Moscovei, care prevede o astfel de acțiune doar dacă existența statului rus este amenințată.

„Armele nucleare au fost făcute pentru a ne asigura securitatea în sensul cel mai larg al cuvântului și existența statului rus, dar noi… nu avem o astfel de nevoie (de a le folosi)”, a declarat Putin.

Dar el a spus că discuțiile cu Occidentul pentru reducerea vastului arsenal nuclear al Rusiei, cel mai mare din lume, nu au fost un început.

Având un aer sfidător în timp ce se adresa elitei politice și de afaceri a țării sale, el a declarat că o contraofensivă ucraineană împotriva forțelor rusești din Ucraina nu a avut până acum niciun succes semnificativ. Forțele Kievului au suferit pierderi grele și nu au avut „nicio șansă” împotriva armatei ruse, a spus el, conform EURACTIV.

Ucraina va rămâne în curând fără propriul echipament militar, ceea ce o va face să se bazeze în totalitate pe echipamentul furnizat de Occident, subminându-i capacitatea de a lupta pentru mult timp, a sugerat el.

Amintind obiectivele sale declarate la începutul războiului de a „demilitariza” și „denazifica” Ucraina, Putin a spus:

„În ceea ce privește demilitarizarea, în curând Ucraina va înceta cu totul să mai folosească propriul echipament. Nu va mai rămâne nimic. Tot ceea ce pe care luptă și tot ceea ce folosesc este adus din afară. Ei bine, nu poți lupta așa mult timp”. Analiștii militari independenți spun că Ucraina a depășit armata mult mai mare a Rusiei în cele aproape 16 luni de război, forțând-o să se retragă în retrageri majore în jurul orașelor Kiev, Harkov și Herson.

Șefii militari ucraineni au declarat vineri că trupele ucrainene care avansează se confruntă cu o „rezistență disperată” din partea forțelor rusești în jurul orașului Bakhmut, pe care Rusia l-a capturat luna trecută după cea mai lungă bătălie din război.

Ucraina afirmă că a recucerit șapte sate și 100 de km pătrați în primele etape ale contraofensivei sale.

Dar Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele sale au respins numeroase tentative de contraatac ale armatei ucrainene în diferite locații de pe linia frontului în ultimele 24 de ore, provocând pierderi severe forțelor Kievului.

Putin a declarat că echipamentele furnizate de Occident, cum ar fi tancurile Leopard de fabricație germană, sunt distruse în mod regulat, iar dacă Kievul primește de la aliații săi avioane de vânătoare F-16 de fabricație americană, și acestea vor fi distruse în flăcări.

„Și avioanele F-16 vor arde, nu există nicio îndoială. Dar dacă vor fi staționate în afara Ucrainei și folosite în operațiuni de luptă, va trebui să ne gândim cum să angajăm și unde să angajăm aceste active care sunt folosite în operațiuni de luptă împotriva noastră”.

Acest lucru, a spus el, reprezintă „un pericol serios” de a târî NATO și mai mult în conflict.