Infofinanciar > Info > România se alătură „alianței nucleare” europene. 11 state UE au semnat un acord în domeniul energiei atomice
Info

România se alătură „alianței nucleare” europene. 11 state UE au semnat un acord în domeniul energiei atomice

Centrala nucleară de la Cernavodă
Sursă foto: Nuclearelectrica

Miniștrii Energiei din 11 state membre ale UE au făcut apel la o consolidare a cooperării europene în domeniul energiei nucleare. Apelul a fost lansat în cadrul unui Consiliu informal al miniștrilor energiei desfășurat la Stockholm, Suedia, pentru a discuta despre piața energetică și aprovizionarea cu energie, concentrându-se asupra pregătirilor pentru iarna viitoare și după aceea.

Miniștrii și reprezentanții la nivel înalt din 11 state membre – Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Franța, Ungaria, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia și Slovenia – s-au întâlnit cu Comisia Europeană și cu președinția suedeză pentru a-și reafirma împreună dorința de a consolida cooperarea în domeniul energiei nucleare.

Conform unui comunicat al Ministerului francez al Tranziției Energetice, reuniunea reprezentanților celor 11 state membre a abordat prioritar o serie de obiective importante ale politicii energetice comune:

– promovarea cercetării și diseminarea informațiilor tehnice în conformitate cu obiectivele Tratatului Euratom,

– stabilirea unor standarde de securitate uniforme, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale,

– consolidarea cooperării industriale pentru dezvoltarea capacităților nucleare europene și creșterea competitivității industriale a UE.

Pe ordinea de zi s-au aflat însă și viitoarea reformă a pieței europene a energiei electrice, precum și o dezbatere privind securitatea energetică în perspectiva iernii viitoare.

Un cadru de colaborare nucleară la nivel european

Ministerul francez al Tranziției Energetice, care a fost organizatorul acestei reuniuni la nivel înalt în domeniul energiei, a precizat că miniștrii europeni au convenit să încurajeze o cooperare mai strânsă între sectoarele nucleare naționale pentru a asigura o mai bună colaborare în cadrul lanțurilor de aprovizionare. Totodată, participanții au fost de acord să exploreze o serie de programe comune de formare și proiecte industriale, pentru a sprijini noile proiecte, în special cele bazate pe tehnologii inovatoare, precum și operarea centralelor existente.

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre posibilitățile de intensificare a cooperării științifice și de dezvoltare coordonată a celor mai bune practici în domeniul siguranței energetice.

„Energia nucleară este unul dintre numeroasele instrumente pentru a ne atinge obiectivele climatice, pentru a genera energie electrică de bază și pentru a asigura securitatea aprovizionării”, se arată în declarația comună semnată de cele 11 state în cadrul reuniunii de la Stockholm și care promovează ideea creării unei „alianțe nucleare” în Europa.

România vrea să își crească numărul de reactoare nucleare

Cu ocazia reuniunii din capitala Suediei, România a anunțat oficial că vrea să construiască două noi reactoare la Centrala de la Cernavodă și să instaleze reactoare modulare mici la Doicești – Dâmbovița.

Politicile UE nu stipulează nivelurile viitoare de desfășurare a tehnologiilor nucleare, spre deosebire de cele privind energiile regenerabile. UE depinde de energia nucleară pentru aproximativ un sfert din energia electrică pe care o produce.

Potrivit ministrului francez al Tranziţiei Energetice Agnès Pannier-Runacher, alte state nesemnatare ale Declaraţiei de la Stockhom – printre care Italia şi ţările baltice – şi-au „manifestat interesul să intre în cadrul alianței, în pofida faptului că nu sunt parte a unei exploatări nucleare”, conform G4Media.

Următorul Consiliu al Energiei este prevăzut a avea loc la sfârşitul lunii martie, dată până la care mai multe grupuri de lucru între țările semnatare urmează să fie înfiinţate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.