Infofinanciar > Educație financiară > Povestea unui imperiu cu miros plăcut. Yves Rocher a ajuns miliardar inspirat de o ”doftoroaie”
Educație financiară

Povestea unui imperiu cu miros plăcut. Yves Rocher a ajuns miliardar inspirat de o ”doftoroaie”

Yves Rocher

Se spune că un exemplu bun poate înlocui ani de studiu. Nu știu cât de adevărat este, dar măcar într-o poveste de succes putem găsi destulă inspirație ca să ne motiveze pentru o bună perioadă de timp.

Așa că, astăzi, prezentăm povestea lui Yves Rocher, fondatorul companiei cu același nume. De fapt, un grup de cosmetice foarte bine apreciat în toată lumea.

”Doftoroia” care i-a oferit un drum în viață

Se spune că Yves era pasionat de natură încă de copil. Fascinat de ierbarul creat cu răbdare de unul dintre bunicii săi, el observă, îşi îmbunătăţea cunoştinţele şi se străduia să pătrundă secretele plantelor. Dar adevăratul punct de cotitură a fost generat de ceva probleme de sănătate pe care tânărul Yves le-a dezvoltat în 1944. Din medic în medic și din farmacie în farmacie, tânărul Yves nu a aflat o rezolvare, așa că s-a îndreptat spre o ”doftoroaie” cum ar zice un român de la țară. Femeia se afla în apropiere de localitatea La Gacilly, din regiunea sa natală.

”Doftoroaia” i-a prescris o pomadă pe bază de untişor (Ficaria ranunculoides). Balsamul i-a rezolvat situția, dar, mai mult, i-a deschis lui Rocher a nouă perspectivă.

S-a decis să se întoarcă la vindecătoare şi să încerce să afle cât mai multe despre plante în general. De aici, până la ideea că ar putea produce chiar el astfel de cosmeticale vindecătoare, așa că, în 1959, Yves, care visa să devină medic, şi-a înfiinţat prima sa societate şi a început să vândă o cremă pe bază de plante, rețetă proprie.

Produse naturale cu vânzare prin corespondență

Pasul următor a fost să se orienteze spre produse cosmetice pentru femei la prețuri populare, ceea ce în sine a fost o revoluție, pentru că, pe atunci, astfel de cosmeticale erau rezervate elitei, mai ales din cauza sumelor cerute pentru acestea.

Dar ideea care l-a făcut pe Yves Rocher un mare nume al momentului a fost  vânzarea la distanţă a produselor sale.

Totuși, în anul 1969, Yves Rocher şi-a inaugurat primul magazin. Și azi, Grupul Yves Rocher are 8 mărci în domeniul produselor de înfrumuseţare şi de îngrijire pentru femei, circa 2.000 de magazine în întreaga lume și se estimează o bază de clienți de 40 de milioane de persoane din 100 de țări. Principalele 5 mărci ale grupului sunt și, evident, cele mai vândute sunt: Yves Rocher, Petit Bateau, Stanhome, Dr Pierre Ricaud şi Daniel Jouvance.

Omul de afaceri francez a murit la Paris, la vârsta de 79 de ani, pe 26 decembrie 2009. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a salutat într-un comunicat „memoria acestui mare industriaş francez”, care „a ştiut să construiască pas cu pas un grup în serviciul frumuseţii femeii, a investit în dezvoltarea locurilor de muncă durabile şi în protecţia mediului, în special prin fundaţia Yves Rocher-Institut de France„.