Infofinanciar > Lumea la zi > Estimările ONU: India va deveni cel mai populat stat al lumii. China va fi depășită cu aproape trei milioane de locuitori
Lumea la zi

Estimările ONU: India va deveni cel mai populat stat al lumii. China va fi depășită cu aproape trei milioane de locuitori

India
Credit imagine: dreamstime.com

India este pe cale să devină cea mai populată țară din lume, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori în plus la jumătatea acestui an, arată datele publicate de Organizația Națiunilor Unite.

Datele demografice publicate miercuri de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) estimează populația Indiei la 1,4286 miliarde de locuitori, față de 1,4257 miliarde pentru China. Statele Unite se află pe un loc trei, la mare distanță, cu o populație estimată la 340 de milioane de locuitori, se arată în datele publicate de UNFPA în Raportul privind starea populației mondiale, 2023.

Potrivit raportului, opt țări vor reprezenta jumătate din creșterea preconizată a populației mondiale până în 2050: Republica Democrată Congo (RDC), Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.

Datele reflectă informațiile disponibile până în februarie 2023, se arată în raport.

Când va fi China depășită?

Experții în materie de populație care au folosit datele anterioare ale ONU au estimat că India va depăși China în această lună. Dar ultimul raport al organismului mondial nu a specificat o dată la care va avea loc schimbarea.

Oficialii ONU din domeniul populației au declarat că nu a fost posibil să se precizeze o dată din cauza „incertitudinii” privind datele care provin din India și China, mai ales că ultimul recensământ din India a fost efectuat în 2011, iar următorul, prevăzut pentru 2021, a fost amânat din cauza pandemiei.

Deși India și China vor reprezenta mai mult de o treime din populația globală estimată la 8,045 miliarde de locuitori, creșterea demografică în cei doi giganți asiatici a încetinit, într-un ritm mult mai rapid în China decât în India, se arată într-un articol Aljazeera.

Anul trecut, populația Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimele șase decenii, o schimbare istorică care se așteaptă să marcheze începutul unei lungi perioade de scădere a numărului de cetățeni, cu implicații profunde pentru economia sa și pentru întreaga lume.

Creșterea anuală a populației Indiei a fost în medie de 1,2% din 2011, față de 1,7% în cei 10 ani anteriori, potrivit datelor guvernamentale.

Creșterea populației creează anxietăți

„Rezultatele sondajului indian sugerează că anxietățile legate de populație s-au infiltrat în mari părți ale publicului larg”, a declarat Andrea Wojnar, reprezentant al UNFPA India, într-un comunicat.

„Cu toate acestea, cifrele privind populația nu ar trebui să declanșeze anxietate sau să creeze alarmă. În schimb, ele ar trebui să fie văzute ca un simbol al progresului, al dezvoltării și al aspirațiilor, dacă drepturile și alegerile individuale sunt respectate”, a mai spus ea.

ONU a declarat că, în loc să se concentreze asupra efectului creșterii demografice mondiale, lumea ar trebui să se concentreze asupra drepturilor reproductive ale femeilor pentru a consolida „rezistența demografică”.

UNFPA a recunoscut că există o anxietate generalizată cu privire la dimensiunea populației mondiale, care se așteaptă să atingă un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de persoane în anii 2080.

Dar UNFPA a declarat că ar trebui să se pună accentul pe acordarea mai multor puteri femeilor pentru a controla când și cum să aibă copii.