Lumea la zi

Este Putin „slab și disperat”? Replica tăioasă a Occidentului la hotărârile controversate ale liderului rus

putin nyt.com
sursă foto: nyt.com

Hotărârea de adoptare a mobilizării parțiale pe teritoriul Federației Ruse a declanșat un val de reacții din partea Occidentului, foarte mulți lideri europeni găsesc în acest lucru dovada clară că Putin este din ce în ce mai sla și că apelează la tot felul de măsuri „disperate” pentru a nu pierde războiul.

Pe plan internațional, anunțul președintelui rus Vladimir Putin a stârnit vâlvă: 300.000 de rezerviști ruși vor fi chemați la „mobilizare parțială”. Acest lucru înseamnă o escaladare clară a „operațiunii speciale” rusești, așa cum numește Kremlinul războiul din Ucraina, de la invazia din 24 februarie. Ucraina a sărbătorit recent succese semnificative, motiv pentru care patru zone controlate de Rusia au anunțat marți „referendumuri” privind unirea cu Rusia.

Actul disperării

Germania: „Un pas stângaci și făcut greșit”, descrie cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, această hotărâre a lui Putin. Liderul de la Berlin continuă și susține că noua abordare a președintelui de la Moscova ar fi un „act de disperare”. Prin ultimele decizii, „Rusia înrăutățește mult situația”, a declarat Scholz miercuri la New York, în marja Adunării Generale a ONU. De asemenea, „referendumurile fictive” anunțate de Moscova „nu vor fi acceptate niciodată” și „prin urmare, nu pot oferi nicio justificare pentru ceea ce Rusia intenționează de fapt să facă”.

Vicecancelarul Robert Habeck a declarat la Berlin că Rusia „urmărește o nouă escaladare a acestui război de agresiune împotriva Ucrainei, care încalcă dreptul internațional. Desigur, vom evalua acesacă mișcare a Rusiei din punct de vedere politic și îl vom consilia cu privire la modul în care trebuie să răspundem”, citează publicația germană welt.de.

Reacția de la Kiev

Kievul se pare că este în ceață, căci consilierul extern al biroului prezidențial ucrainean, Mykhailo Podoliak, a întrebat ironic pe Twitter: „Mai merge totul conform planului sau nu?”. Războiul planificat pentru „trei zile” a durat deja 210 zile. Rușii au primit acum, printre altele, mobilizare, granițe închise, conturi blocate și pedepse cu închisoarea pentru dezertori. „Viața are un minunat simț al umorului”, a conchis el.

Într-un mesaj text trimis agenției de presă Reuters, Podoljak a vorbit și despre un „apel perfect previzibil care pare mai degrabă o încercare de a-și justifica propriul eșec. Războiul nu decurge în mod clar conform scenariului Rusiei și astfel a necesitat decizii extrem de nepopulare din partea lui Putin de a se mobiliza și de a restricționa sever drepturile populației”.

Se anunță eșecul?

„Simulacrul de referendum și mobilizările sunt semne de slăbiciune, de eșec al Rusiei”, a declarat ambasadorul american la Kiev, Bridget Brink, pe Twitter. „Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei privind presupusul teritoriu ucrainean anexat și vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar”.

Secretarul britanic al Apărării consideră mobilizarea parțială ca fiind un semn că „invazia sa eșuează”. Ben Wallace a explicat că Putin și ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu, au trimis zeci de mii de cetățeni la moarte. „Nicio amenințare și nicio propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită, iar Rusia va deveni un nelegiuit global”.

UE refuză tot

Vecina Rusiei și membră a UE, Letonia, nu dorește să acorde refugiu rușilor care fug de mobilizarea parțială, după cum a scris pe Twitter ministrul leton de Externe Edgars Rinkevics. El invocă motive de securitate pentru acest lucru. Letonia se va consulta cu aliații și partenerii cu privire la acțiuni comune legate de mobilizarea inițiată de președintele rus Vladimir Putin. „Nu trebuie să cedăm șantajului său și trebuie să sprijinim Ucraina cât de mult putem”.

Potrivit Uniunii Europene, anunțurile lui Putin sunt un semn al „disperării” șefului de la Kremlin. „Simulacrul” de referendum anunțat și mobilizarea parțială sunt „o dovadă în plus că Putin nu este interesat de pace, ci de escaladarea războiului său de agresiune”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului politicii externe a UE, Josep Borrell . Este, de asemenea, un semn al „disperării lui Putin cu privire la cursul agresiunii sale împotriva Ucrainei”.