Infofinanciar > Lumea la zi > Este oficial! Autoritățile ruse au confirmat că Prigojin e mort
Lumea la zi

Este oficial! Autoritățile ruse au confirmat că Prigojin e mort

Prigojin mort Sursă foto Bloomberg.com
Sursă foto: Bloomberg.com

Autoritățile ruse au confirmat duminică că șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a fost ucis într-un accident de avion. Suspansul în privința morții fondatorului grupului de mercenari a rămas în continuare, în timp ce Comitetul de Investigații al Rusiei a trimis cadavrele pentru analize. Conform rapoartelor, accidentul aviatic a distrus cea mai mare parte a conducerii de vârf a grupului Wagner. 

Svetlana Petrenko, șefa comitetului de anchetă, a declarat că testele medico-legale au identificat toate cele 10 cadavre și a precizat că rezultatele „sunt conforme cu manifestul” avionului. Comitetul de anchetă nu a împărtășit niciun detaliu despre posibilele motive ale prăbușirii avionului. 

Prăbușirea avionului lui Evgheni Prigojin are loc la exact două luni după ce acesta a condus o revoltă de scurtă durată împotriva Moscovei. Liderii occidentali au vorbit despre implicarea Rusiei în prăbușirea avionului, dar acuzațiile au fost respinse de autoritățile ruse, care le-au calificat drept „minciună absolută”. 

Wagner poate avea probleme 

„Există acum o mulțime de speculații în jurul acestui accident de avion și a morții tragice a pasagerilor avionului, inclusiv a lui Evgheni Prigojin. Bineînțeles, în Occident, toate aceste speculații sunt prezentate dintr-un unghi bine cunoscut”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

„Toate acestea sunt o minciună absolută, iar aici, atunci când se acoperă această problemă, este necesar să te bazezi pe fapte. Nu există încă multe fapte. Ele trebuie să fie stabilite în cursul acțiunilor de investigație”, a spus el. 

Sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin a ordonat luptătorilor din grupul Wagner să semneze un jurământ de credință față de statul rus. Măsura pare a fi un pas în direcția aducerii grupului de mercenari Wagner sub controlul său strict după moartea lui Evgheni Prigojin. 

Evgheni Prigojin nu este primul critic al lui Vladimir Putin care își găsește o moarte prematură, președintele rus fiind cunoscut pentru reducerea la tăcere a criticilor săi prin toate metodele la îndemână. Fie că este vorba de otrăvirea lui Alexei Navalny cu un gaz neurotoxic sau împușcarea fostului vicepremier Boris Nemțov. 

Putin a mai vorbit despre Prigojin de la moartea sa 

Vladimir Putin a rupt tăcerea în legătură cu moartea lui Evgheni Prigojin, la aproximativ 24 de ore după ce avionul privat al șefului Wagner s-a prăbușit. Președintele Rusiei a declarat că șeful grupului de mercenari a fost o „persoană talentată” care „a făcut greșeli grave în viață”. 

De asemenea, Putin a transmis condoleanțe familiilor celor 10 persoane care s-ar fi aflat la bordul avionului care s-a prăbușit miercuri seara la nord-vest de Moscova, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.

Cu toate acestea, el nu a confirmat la acel moment în mod explicit moartea lui Prigojin. Din momentul în care avionul s-a prăbușit, au existat speculații frenetice cu privire la cauzele accidentului mortal și dacă Prigojin se afla într-adevăr la bord, așa cum se menționează pe lista pasagerilor. 

În cadrul unei ședințe de informare de joi, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că SUA crede că șeful Wagner a fost probabil ucis în accident.