Infofinanciar > Lumea la zi > Este dreaptă condamnarea unei întregi națiuni? A vizita Europa ar putea fi doar un privilegiu pentru ruși
Lumea la zi

Este dreaptă condamnarea unei întregi națiuni? A vizita Europa ar putea fi doar un privilegiu pentru ruși

turisti interdictie lac2c.org
sursă foto: lac2c.org

Domeniul turistic ruso-european trece printr-un impas, căci unii doresc ceva, ceilalți altceva. În cazul rușilor, aceștia se grăbesc să obțină vize europene, asta în timp ce unele țări de pe continent impun restricții de călătorie tot mai dure. În același timp, cresc concomitent temerile că Uniunea Europeană ar putea interzice complet accesul turiștilor rușilor în blocul comunitar.

„Nu cred că UE va înceta să mai elibereze toate vizele pentru ruși. Cu toate acestea, mă voi simți mai confortabil cu o viză Schengen, chiar dacă nu merg nicăieri în acest moment”, a declarat o rezidentă din Moscova care a solicitat o viză UE după începerea discuțiilor privind interdicția. Ca această femeie sunt foarte mulți ruși, căci numărul de cereri de vize Schengen depuse, vize care permit accesul în majoritatea țărilor UE, a crescut exponențial în ultimele săptămâni, potrivit agențiilor de turism contactate de The Moscow Times. Pentru moment, rușii pot intra în continuare în Europa dacă au o viză Schengen, deoarece o viză Schengen emisă de orice țară permite accesul în întregul bloc.

Unul dintre promotorii acestei idei este chiar președintele ucrainean, Volodimir Zelesnki. Acesta a declarat într-un interviu la începutul acestei luni că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”. Susținătorii liderului de la Kiev susțin că rușii trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile guvernului lor, iar oponenții acestei idei spun că pun la îndoială validitatea elaborării de politici bazate pe ideea de responsabilitate colectivă.

Interzicerea vizelor turistice pentru cetățenii ruși la nivelul întregii UE urmează să fie discutată în cadrul reuniunii informale a miniștrilor de externe ai UE de la sfârșitul acestei luni.

Unde rușii sunt văzuți cu ochi răi

Câteva țări din Uniunea Europeană se gândesc foarte mult la această idee, de a restrânge sau chiar elimina numărul de turiști ruși care vin să călătorească pe teritoriile lor. Una dintre aceste state este Finlanda, care a declarat marți, 16 august, că va reduce numărul de vize eliberate rușilor cu 90% începând de luna viitoare. În același sens, țări precum Lituania, Estonia și Letonia au anunțat, de asemenea, restricții privind vizele turistice pentru ruși. Pe lângă asta, Republica Cehă, care deține președinția la momentul actual rotativă conducerii blocului comunitar, a declarat săptămâna trecută că susține ideea unei interdicții la nivelul UE privind vizele turistice pentru ruși.

Cele trei state baltice și Finlanda, care au granițe terestre cu Rusia, au raportat o creștere semnificativă a numărului de cetățeni ruși care folosesc aeroporturile lor pentru a tranzita mai departe în Uniunea Europeană. Această tactică vine ca o soluție pentru a evita interdicția impusă de blocul comunitar companiilor aeriene rusești.

În plus, o serie de țări, printre care Elveția, Ungaria și Austria, au început, se pare, să elibereze vize Schengen doar pe durata unei călătorii.

Uniunea Europeană, tot mai supărată pe turiștii ruși

„Prietenii mei apropiați locuiesc acum în Europa și nu se pot întoarce în Rusia din diverse motive, inclusiv politice. Vreau să îi vizitez în curând”, a declarat pentru rezidenta din Moscova, care a solicitat anonimatul pentru a vorbi liber. Aceasta a mai spus că a plătit unei agenții de turism aproximativ 25.000 de ruble (409 dolari) pentru cererea de viză Schengen și că se așteaptă să ridice viza mai târziu în această lună.

Tatiana, o rusoaică care s-a mutat într-o țară a Uniunii Europene în urmă cu mai mulți ani, a declarat că le-a cerut membrilor familiei din Rusia să solicite vize Schengen imediat ce a început discuția despre interdicția de călătorie. „Această situație pare foarte înfricoșătoare! Eu locuiesc în Europa, iar rudele mele locuiesc în Rusia. Ce se întâmplă dacă se închid granițele și mama mea nu va putea să mă viziteze? Mă îngrijorează faptul că se poate da vina pe o întreagă națiune pentru ceea ce face guvernul său”, a declarat Tatiana, care a refuzat să își dea numele de familie.

Dar criticii acestei interdicții avertizează că noua regulă i-ar afecta pe numeroșii ruși care se opun războiului din Ucraina, inclusiv pe activiștii opoziției și pe jurnaliștii care au fost forțați să fugă din cauza legilor și a temerilor de persecuție politică.