Lumea la zi

Statele baltice pun presiune pe Bruxelles! Premierul estonian solicită ridicarea vizelor pentru ruși

Statele baltice pun presiune pe Bruxelles! Premierul estonian solicită ridicarea vizelor pentru ruși
FOTO:hotnews.ro

Premierul Estoniei își reia alocuțiunea pe care a început-o în cursul acestei săptămâni și reclamă din nou povară pe care trebuie să o suporte statele aflate în vecinătatea Rusiei. Kaja Kallas solicită statelor UE să impună restricții de călătorie pentru cetățenii ruși și să mai diminueze povara pe care o vecinii federației Ruse, ca urmare a închiderii spațiului aerian pentru companiile rusești, trebuie să o suporte conform The Guardian.

În spațiul media, săptămâna aceasta au circulat cel puțin două idei care vizează ridicare unor drepturi pentru cetățenii ruși. Punctul comun al celor două este cetățeanul rus în jurul căruia planează o serie de propuneri care să-i suprime dreptul la libera circulație.

Ucraina: interdicție 50 de ani pentru cetățenii ruși care vor să intre în Ucraina

Una din ele se propagă doar pe teritoriul Ucrainei și propune o interdicție pentru 50 de ani pentru orice ființă care s-a născut în Rusia. Ce-a de-a doua a penetrat oarecum intituțiile de forță ale Uniunii Europene, ba mai mult a ajuns pe agenda publică. Este vorba de solictarea Estoniei, dar și a Finlandei care au propus în cursul săptămânii introducerea unor restricții care reprezintă eliminarea vizelor de călătorie pentru cetățenii ruși.

Solicitarea statelor Baltice, căci și Letonia este de acord cu această propunere, vine la o zi după ce Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky afirma faptul că închiderea granițelor pentru orice ființă ”care are ghinionul de a se fi născut pe teritoriul celei mai mari țări din lume” reprezintă cea mai bună formă de sancțiune.

Această dezbatere este în curs de analizare, iar la începutul săptămânii viitoare instituțiile europene se vor lansa într-o analiză comună. Ridicarea vizelor de călătorie pentru cetățenii ruși s-a produs pe fondul vacarmului administrativ pe care trebuie să-l suporte statele baltice în frunte cu Finlanda ca urmare a închiderii spațiului aerian pentru Rusia.

Kaja Kallas: „Rusia duce un război de agresiune brutal, nu este corect”

Singura alternativă de care mai dispun rușii pentru a intra pe teritoriul Europei este  aceea de a tranzita statele amintite mai devreme, spre nemulțumirea premierului estonian Kaja Kallas, aceasta este de părere că:

„Europa a interzis călătoriile aeriene dinspre Rusia către Europa. Acest lucru înseamnă că singura cale prin care rușii pot ajunge în Europa este prin doar trei țări – Finlanda, Estonia și Letonia”, susține Kaja Kallas. De aceeași parere este și Sanna Marin, premierul finalandez, care afirmă următoarele:

”nu este corect ca, în același timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști. Nu este corect ”,

În această privință, opiniile sunt divizate, de exemplu un oficial european dă o replică statelor baltice, acesta a afirmat că:

”Nu vreți să le interziceți complet tuturor rușilor să călătorească în UE. Cum ne vom implica? Rușii care nu sunt în favoarea războiului trebuie să poată călători și ei”,  cu toate că statele care fac parte din zona Schengen caută modalități de restricționa pe cât de mult posibil accesul turiștilor pe teritoriul lor, chiar dacă regimul  permisiv de tranzitare a granițelor nu permite un control riguros.

Reacția Moscovei

Evident că și Moscova și-a exprimat punctul de vedere prin fostul președinte Dimitri Medvedev care a avut o ieșire nu tocmai fericită. Acesta a renunțat la orice formă de diplomație și l-a comparat pe Zelensky, provocat de chestiunea vizelor de călătorie  cu al Adolf Hitler, într-o postare pe Twitter:

„Clovnul-șef al Ucrainei a sugerat să tragă la răspundere întreaga populație a Rusiei’”, scrie Medvedev pe Twitter

Într-o manieră pur propagandisitcă, plină de iz populism, Medvedev își continuă comparația dintre regimul nazist și cel ucrainean.

„Adolf Hitler a fost cel care a încercat ultima dată să aplice astfel de idei la un popor în ansamblu. Au mai rămas întrebări despre natura regimului ucrainean?”. a mai spus Medvedev.

Un alt oficial rus, ceva mai cumpătat, care și-a exprimat opinia în acest sens, este purtătorul de cuvânt al Kreminului, Dimtri Peskov, dând o replica sub următoarea formă:

Iraționalitatea gândirii sale în acest caz depășește orice limită. Acest lucru nu poate fi văzut decât extrem de negativ. Orice încercare de a izola Rusia sau rușii este un proces care nu are nicio perspectivă”, a declarat Peskov într-o conferință de presă susținută marți.

”În continuarea conferinței de presă, oficialul rus a mai declarat, printre altele și faptul că: ”Mai devreme sau mai târziu, Europa va începe să se întrebe dacă Zelenski face totul cum trebuie și dacă cetățenii săi ar trebui să plătească pentru capriciile sale”.