Lumea la zi

Erdogan va pierde alegerile prezidențiale din 2023! Partidul lui Ataturk s-ar putea întoarce la putere

middleeastmonitor.com
sursa foto: middleeastmonitor.com

Ultimele sondaje arată că actualul președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care participă în alegerile prezidențiale din 2023, ar putea pierde puterea dupa o conducere de 20 de ani consecutivi. În 2003 devenise permier, iar în alegerile din 2014 a devenit președinte. Acesta ar putea fi „deturnat” de către partidul din care a făcut parte Kemal Ataturk.

Primul tur al viitoarelor alegeri sunt programate în luna iunie a anului viitor, iar cel de-al doilea în iulie. Un sondaj estimează că Erdogan, din partidul Justiției și Dezvoltării, condus de conservatori, nu va câștiga alegerile din al doilea tur, dar va ieși pe prima poziție în primul, cu 36%. Va fi urmat de partidul social-democrat de centru-stânga, în care a fost Mustafa Kemal Ataturk membru, cu un procent de 14,6%, al cărui reprezentant este Mansur Yavaș. Un alt candidat republican, Kilicdaroglu, va lua un procent asemănător, de 14,5%. Imamoglu nu ar avea șanse să intre în turul doi, având o popularitate de numai 3,7%. Din partea kurzilor, Selahattin Demirtaș al partidului Democrat Popular va ajunge la un procent de 9,5%. Devlet Bahceli, care face parte din Partidul Mișcării Naționaliste, un partid de extremă deaptă, ar obține un procent de 8%. Meral Akșener, din bunul partid are o popularitate de 7,%, conform Mediafax.

Potrivit a mai multor sondaje, Erdogan va fi învins în turul al doilea. Posibilii învingători ar fi Yavaș, care ar putea obține un procent de 47%, sau Kilicdaroglu, cu 43%. Nici candidata meral Akșener nu este departe de a-l întrece în voturi pe Erdogan.  În fața celorlați, acesta ar avea șansedestul de mari, astfel fiind posibil un cel de-al treilea mandat al președenției sale.

Erdogan are șanse de a câștiga

„Dacă Erdogan și Akșener concurează…Akșener obține 43,8%, Erdogan 41,9%.Indecișii și protestatarii 13,7%.Dacă Erdogan și Kilicdaroglu concurează… Kilicdaroglu obține 43,3%, iar Erdogan 42,5%. Indecișii și protestatarii reprezintă 13,5 la sută”, spune Cumhuriyet.

Respondenții au fost întrebați: „Dacă duminica aceasta ar avea loc alegeri prezidențiale și Erdogan ar fi candidatul, ar câștiga alegerile?”.46,3% au spus că va câștiga, iar 48,6% au spus că va pierde. 5,1 la sută nu au răspuns. Prin urmare, Erdogan este încă unul dintre cei mai puternici candidați.

Totuși, răspunsurile la întrebarea „L-ați vota pe Erdogan sau pe rivalii săi?” au confirmat aceste date. 31% au declarat că ar vota pentru Erdogan și 32% pentru rivalul său, indiferent care ar fi acesta în turul doi. 33,2 la sută vor decide în funcție de adversar.”