Infofinanciar > Lumea la zi > Erdogan și Putin au hotărât să construiască un „hub de gaz” în Turcia! Va participa și România la acest proiect?
Lumea la zi

Erdogan și Putin au hotărât să construiască un „hub de gaz” în Turcia! Va participa și România la acest proiect?

Putin și Erdogan
sursa foto wsj.com

Pentru a transporta gazul rusesc în Europa, președintele rus Vladimir Putin a sugerat construirea unui „hub de gaz” în Turcia. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat instrucțiuni administrației sale să înceapă construcția proiectului.

Recep Tayyip Erdogan a declarat că: „Am dat, împreună cu Vladimir Putin, Ministerului nostru al Energiei şi instituţiei abilitate din Rusia, ordinul de a executa o sarcină împreună”, a afirmat Erdogan cu vorbind despre posibila construcție a unui hub gazier în Turcia. Declarațiile au fost date în cadrul unui interviu acordat jurnaliştilor în timpul zborului său de întoarcere de la Astana, Kazahstan, unde a avut joi, 13 octombrie, o întrevedere cu preşedintele rus.

Turcia este cea mai bună rută de aprovizionare a Europei

Președintele turc a notat că lucrările vor începe în cel mai scurt timp posibil „Nu va fi nicio perioadă de aşteptare în această problemă”, a adăugat Erdogan, precizând că hub-ul ar putea fi construit în regiunea Tracia (Tracia Răsăriteană ori Tracia Turcească n.r.) din nord-vestul Turciei. Vom găsi cel mai potrivit loc pentru acest centru de distribuţie şi îl vom construi”, a spus Erdogan, potrivit Agerpres, citată de Digi24.

Ca răspuns la avariile suferite de gazoductul NordStream în Marea Baltică și în condițiile în care sancțiunile occidentale împotriva Rusiei afectează grav livrările de gaze rusești către Europa, Vladimir Putin a propus înființarea unui centru internațional de distribuție a gazelor în Turcia. De asemenea, Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea plafonării prețului la gaze, având în vedere creșterea costurilor energiei provocată de ofensiva Rusiei în Ucraina.

Este România implicată?

În timpul întâlnirii cu Erdogan, Putin a subliniat că Turcia este acum „cea mai fiabilă rută de aprovizionare a Europei”. Conducta TurkStream transportă gaz rusesc către Turcia și alte națiuni din sudul și sud-estul Europei. Până la 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pot fi transportați anual pe fundul Mării Negre prin TurkStream. Această rută alimentează Bulgaria, Grecia, Serbia, România, Ungaria și Macedonia de Nord, potrivit EFE, citată de sursa menționată.

Într-un moment în care europenii doresc să își reducă dependența de hidrocarburile rusești, „hub-ul de gaz” propus de Putin pentru Europa „nu are niciun sens”, a răspuns Franța.„ Nu vedem niciun sens în a crea noi infrastructuri care să permită să se importe mai mult gaz rusesc”, a reacționat președinția franceză, potrivit aceleiași surse.