Infofinanciar > Lumea la zi > Europa, mai unită ca niciodată în istorie în fața acțiunilor Rusiei! Franța livrează în premieră gaze Germaniei
Lumea la zi

Europa, mai unită ca niciodată în istorie în fața acțiunilor Rusiei! Franța livrează în premieră gaze Germaniei

Gazoduct, Sursă foto: B1TV
Sursă foto B1TV

Franța a început joi să trimită gaze direct în Germania, pe fondul apelului UE la solidaritate energetică europene pentru a atenua efectele opririi aprivizionării din Rusia, a anunțat într-un comunicat de presă managerul rețelei franceze de transport de gaze GRTgaz.

În contextul unei scăderi puternice a livrărilor de gaze rusești către Europa și în contextul solidarității europene în materie de securitate energetică, GRTgaz s-a mobilizat pentru a-și adapta rețeaua și a formalizat o propunere de comercializare a capacităților de transport de gaze din Franța către Germania.

Moment istoric între Franța și Germania

Primele livrări de gaz către Germania au început la ora 6 dimineața, în cantitate de 31 de gigawați/oră/zi, trecând prin orașul de frontieră Obergailbach (Moselle), la punctul de interconectare a rețelei de gaz, a precizat managerul. Acest nivel va fi „evaluat zilnic în funcție de condițiile din rețea” , cu o capacitate maximă de 100 gigawați oră / zi, a adăugat GRTgaz, potrivit Le Monde.

„Este un moment istoric, este pentru prima dată când Franța va livra gaze direct în Germania. Până acum, trimiteam gaze către vecinii noștri prin Belgia ,” a subliniat Thierry oublie, directorul general al GRTgaz.

În septembrie, propunerea GRTgaz a făcut obiectul unei consultări a actorilor de pe piață, organizată de Comisia de Reglementare a Energiei (CRE). Compania anunțase deja că aprovizionarea cu gaz către Germania va începe în această săptămână, dar au fost întâmpinate dificultăți tehnice care au dus la o scurtă întârziere.

Thierry Trouve, a mai declarat jurnaliștilor că nu poate spune când ar putea fi atins maximul de 100 GWh/d.

Singurul punct de interconectare existent între Franța și Germania la Obergailbach a fost proiectat inițial pentru a funcționa în direcția Germania-Franța. Astfel, GRTgaz, în colaborare cu transportatorii germani (OGE și GRTgaz Deutschland), a efectuat adaptările tehnice necesare pentru a putea inversa sensul de funcționare a interconexiunii și a face efectiv fluxul dinspre Franța spre Germania.

Germania aștepta cu nerăbdare gazul francez

Franța, care este mai puțin expusă la importurile rusești decât vecinul său estic, deoarece majoritatea nevoilor sale sunt acoperite din Norvegia și prin livrări de GNL, va livra pentru început 31 de gigawați-oră (GWh) pe zi, folosind o conductă din regiunea Moselle, a precizat GRTgaz.

Deși noile fluxuri, chiar și la capacitate maximă, reprezintă mai puțin de 2% din necesarul zilnic al Germaniei, livrările directe din Franța au fost așteptate cu nerăbdare, în condițiile în care Berlinul se grăbește să găsească surse alternative de aprovizionare și să își mențină în viață industria, relatează Reuters.

În cadrul acordului încheiat între cele două state, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, Germania s-a angajat, de asemenea, să furnizeze Franței energie electrică suplimentară dacă este necesar. Aceasta din urmă este în prezent afectată de întreruperi ale reactoarelor sale nucleare, unele centrale intrând anul acesta în revizii.