Lumea la zi

Erdogan, o nouă ieșire nervoasă! Acuză Grecia că „ocupă” insulele demilitarizate

Erdogan - sursa foto - antena3.ro
sursa foto - antena3.ro

Ankara a acuzat recent Grecia că înarmează insulele demilitarizate din Marea Egee – Atena respingând acuzațiile Turciei. Președintele turc Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Grecia că ocupă insulele din Marea Egee care au un statut demilitarizat și a declarat că Turcia este pregătită să „facă ceea ce este necesar” atunci când va fi cazul.

Rivalii istorici, Turcia și Grecia au fost în dezacord în probleme care variază de la survolarea și statutul insulelor din Marea Egee până la granițele maritime și resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană, precum și Ciprul divizat din punct de vedere etnic. Sistemul israelian de apărare antirachetă Iron Dome va fi achiziționat pentru Garda Națională cipriotă, după aprobarea Ministerului Apărării, a anunțat ediția cipriotă a cotidianului Kathimerini. Potrivit raportului de vineri, acordul a fost semnat atât de oficialii israelieni, cât și de cei ciprioți. Ministerul israelian al Apărării nu a răspuns la o solicitare de informații cu privire la acordul raportat.

Ankara a acuzat recent Atena că a înarmat insulele demilitarizate din Marea Egee – lucru pe care Atena îl respinge, dar Erdogan nu a acuzat anterior Grecia că le-ar fi ocupat. „Faptul că ocupați insulele nu ne obligă. Când va veni timpul, ora, vom face ceea ce este necesar”, a declarat Erdogan, vorbind în provincia nordică Samsun.

„Faptul că ocupați insulele nu ne obligă. Când va veni timpul, ora, vom face ceea ce este necesar” susține președintele turc Recep Tayyip Erdogan

Hărțuitoarea avioanelor

Turcia s-a înfuriat recent din cauza a ceea ce a declarat că este o hărțuire a avioanelor sale de către forțele grecești. Ankara a declarat că sistemele de apărare aeriană S-300 folosite de Grecia s-au fixat pe avioanele turcești în timpul unui zbor de rutină. Istoria turco-greacă
Turcia a sărbătorit Ziua Victoriei la 30 august, o sărbătoare națională care comemorează forțele turcești care au alungat forțele grecești în 1922. Sâmbătă, Erdogan a cerut, de asemenea, Greciei să „nu uite Izmirul”, referindu-se la victoria turcă, potrivit JPOST.

În timp ce Erdogan se pregătește pentru ceea ce se anunță a fi cea mai mare provocare electorală a celor aproape 20 de ani de guvernare în 2023, președintele a pus în valoare realizările pe scena mondială. De asemenea, el și-a intensificat retorica în ceea ce privește politica externă. Ankara spune că insulele din Marea Egee au fost date Greciei în baza tratatelor din 1923 și 1947, cu condiția să nu le înarmeze. Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat în repetate rânduri că Turcia va începe să pună la îndoială suveranitatea Greciei asupra insulelor dacă Atena va persista în înarmarea acestora. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că poziția Turciei de a pune la îndoială suveranitatea Greciei asupra insulelor este „absurdă”.