Lumea la zi

Erdogan amenință cu o invazie la scară largă în Siria! Turcia ar putea desfășura o operațiune terestră

Erdogan, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto Profimedia

Turcia amenință că va extinde operațiunile militare împotriva militanților kurzi din nordul Siriei pentru a include o incursiune terestră, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, amenințând să escaladeze tensiunile în regiunea dispută, în care sunt prezente trupe americane și rusești.

Erdogan a reînnoit avertismentele că cei care atacă Turcia vor plăti scump, la o zi după ce forțele Ankarei au lansat raiduri aeriene asupra bazelor grupărilor kurde din nordul Siriei și Irakului.

Erdogan amenință cu represalii drastice

Declarațiile președintelui turc vin după o serie de atacuri aeriene ce au avut loc duminică dimineață asupra unor baze militare kurde din nordul Irakului și al Siriei. Atacul a venit ca răspuns la atentatul de la Istanbul din 13 noiembrie, în urma căruia și-au pierdut viața mai multe persoane și care a fost pus pe seama teroriștilor kurzi.

„Nu se pune problema ca această operaţiune să fie limitată la o operaţiune aeriană”, le-a spus Erdogan jurnaliştilor turci care l-au însoţit în zborul de întoarcere din Qatar, acolo unde a asistat la deschiderea Cupei Mondiale din Qatar, potrivit Financial Times.

„Ne vom consulta cu ministerul nostru al apărării și cu statul major și vom decide împreună în ce măsură trebuie să contribuie forțele noastre terestre, apoi vom lua măsuri în consecință”, a adăugat președintele turc.

În ceea ce priveşte operaţiunea „Claw Sword” lansată, duminică, împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), „ea a implicat 70 de avioane şi drone”, a detaliat Erdogan. „Ele au pătruns 140 de km în nordul Irakului şi 20 de km în nordul Siriei”, a precizat el acesta, potrivit Digi24.

Tensiunile cu Siria se adâncesc

Erdogan amenință de luni de zile cu o nouă ofensivă terestră împotriva YPG, despre care spune că reprezintă un risc pentru securitatea națională a Turciei. Oficialii guvernamentali au declarat că loviturile aeriene împotriva a aproape 90 de ținte ale PKK și YPG au fost o ripostă la un atac cu bombă în centrul Istanbulului, care a ucis șase persoane și a rănit alte 81 săptămâna trecută.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că cel puțin 35 de persoane au fost ucise în loviturile din weekend. Ministerul turc al Apărării a declarat că își continuă „răspunsul” luni, după ce un bombardament din nordul Siriei a lovit o școală turcă din apropierea graniței, iar trei persoane au fost ucise.

Turcia este în contact cu celelalte țări care au trupe în Siria, a declarat Erdogan, dar a adăugat că nu i-a alertat nici pe președintele american Joe Biden și nici pe liderul rus Vladimir Putin în legătură cu loviturile. SUA susţin YPG în nord-estul Siriei în faţa jihadiştilor din grupul Stat Islamic, iar Rusia sprijină miliţiile pro-regim în aceeaşi regiune.

Turcia a invadat Siria de patru ori din 2016 pentru a lupta împotriva YPG și Isis și controlează acum o mare parte din teritoriul statului arab. Este unul dintre ultimii susținători ai luptătorilor opoziției care au încercat să îl răstoarne pe președintele Bashar al-Assad, care se bucură de sprijinul Rusiei și al Iranului, de la începutul războiului civil din țară, în 2011.