Lumea la zi

Englezii nu mai merg la shopping!  A fost înregistrată cea mai slabă creștere a vânzărilor de la pandemie

Retail UK Sursa Foto The Guardian
Sursa Foto: The Guardian

În luna august a acestui an a fost înregistrată cea mai slabă creștere a vânzărilor. Această micșorare a avut la bază majorarea inflației, care a dus automat la creșterea rapidă a prețurilor.

Potrivit datelor firmei de consultanță în afaceri, BDO,  valorile vânzărilor de luna trecută au fost cele mai mici de la ridicarea restricțiilor impuse în urma pandemiei de Covid.

Astfel, în luna august, creșterea vânzărilor din Marea Britanie s-a situat la doar 3,6% comparativ cu valorile înregistrate anul trecut în aceeași perioadă. Vânzările online au scăzut însă cu un procent de 0,6%.

„Rezultatele din septembrie vor arăta cât de importantă va fi reducerea cheltuielilor în iarnă, dar rezultatele din august arată în mod clar reducerea bugetelor de către consumatori. Încetinirea creşterii vânzărilor de modă şi produse de lifestyle provoacă îngrijorări înainte de toamnă şi perioada Crăciunului”, a declarat directorul pentru retail al BDO, Sophie Michael, conform g4media.ro.

Britanicii își prioritizează  cheltuielile

Aceasta a transmis faptul că britanicii au început să își prioritizeze cheltuielile, lucru care a dus automat la o scădere a vânzărilor.

Chiar și în aceste condiții, economiștii au spus că inflația din Marea Britanie nu mai este pe o  scară ascendentă așa rapidă. Acest lucru s-a produs după ce, noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, a venit cu un plan de plafonare al prețurilor energiei. Prin intermediul acestuia se are în vedere atenuarea șocului economic al războiului din Ucraina. Aceste măsuri care ar putea costa țara peste 115 miliarde de dolari.

Truss a transmis faptul că aceasta este o măsură îndrăzneață, care trebuie aplicată imediat pentru a proteja consumatorii și întreprinderile.

Plan de plafonare

„Acesta este momentul să fim îndrăzneți. Ne confruntăm cu o criză energetică globală și nu există opțiuni fără costuri. Susținem această țară în această iarnă și în următoarea și abordăm cauzele profunde ale prețurilor ridicate, astfel încât să nu ne mai aflăm niciodată în aceeași situație”, a susținut aceasta.

Potrivit acesteia, prețurile factorilor medii la energie ale gospodăriilor vor fi stabilite la 2.500 de lire sterline pentru o perioadă de doi ani. Astfel, se evită o creștere de 80% care ar urma să aiă loc în octombrie.

„Pe măsură ce consumatorii se întorc din vacanța de vară la o creștere de 80% a plafonului prețurilor la energie, la o inflație de două cifre și la un Crăciun la doar 3 salarii distanță, frânele ar putea fi aplicate ferm asupra cheltuielilor neesențiale pentru majoritatea gospodăriilor din Marea Britanie. Norii de furtună se apropie, în timp ce comercianții cu amănuntul se pregătesc pentru o scădere a cererii”, a transmis Don Williams, partener de retail la KPMG.

Guvernul a transmis faptul că va plăti furnizorilor de energie diferența dintre plafon și prețul pe care furnizorii l-ar fi perceput clienților dacă nu ar fi existat această măsură.