Infofinanciar > Lumea la zi > Emmanuel Macron recunoaște eforturile de integrare europeană ale Moldovei. Ce a discutat cu Maia Sandu la telefon
Lumea la zi

Emmanuel Macron recunoaște eforturile de integrare europeană ale Moldovei. Ce a discutat cu Maia Sandu la telefon

Maia Sandu și Macron, sursă foto B1TV.ro
sursă foto B1TV.ro

Președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, că salută eforturile pe care țara sa le face în procesul de reformă și aderare la Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron o sprijină pe Maia Sandu în fața „tentativelor de destabilizare rusești” și a „tensiunilor pe care acestea le provoacă”, scrie France Presse, conform Agerpres. Președintele francez recunoaște eforturile pe care Moldova le-a făcut de când a izbucnit războiul din Ucraina și mai ales de când țara s-a angajat în drumul său către Uniunea Europeană.

Macron a transmis că salută și eforturile de reformă ale Moldovei, mai ales în domeniul „justiției pentru îmbunătățirea luptei împotriva corupției”. În acest proces președintele francez este dispus să pună la îndemna Chișinăului experți în securitate cibernetică și economie. Totodată, el a transmis că va acorda orice ajutor necesar Moldovei pentru organizarea summitului Comunității politice europene, care va avea loc pe 1 iunie la Chișinău.

Macron și Sandu, o relație foarte puternică

Presa franceză a scris că întâlnirea dintre cei doi din februarie anul trecut, de dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina, „a fost ca dragostea la prima vedere”, citând un diplomat. Ultima dată când președintele Moldovei a fost la Palatul Elysee a fost în anul 1997.

„Această fostă republică sovietică de 2,6 milioane de locuitori, unde Rusia are importante relee și își multiplică tentativele de destabilizare, ocupă un loc special pe tabla de șah geopolitică comunitară. „Următoarea Ucraină ar putea fi Moldova”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, în urmă cu o lună, folosind o formă de retorică cunoscută, susceptibilă să justifice, în avans, o operațiune de răsturnare a puterii moldovenești în favoarea unor oficiali pro-ruși. „Este o amenințare care este luată foarte în serios”, confirmă Laurence Boone. „Moldova este în stare de pregătire pentru război. În acest context, „trebuie să împiedicăm Moldova să se alieze cu Moscova”, explică un diplomat european.

Dublarea bugetului apărării

Europenii nu se zgârcesc, așadar, la niciun ajutor. Ei au luat 40 de milioane de euro din Fondul european pentru pace, ceea ce a permis Moldovei să-și dubleze bugetul pentru apărare. Mai presus de toate, la finalul Consiliului European din 23 și 24 iunie 2022, cele 27 de state membre au acordat Moldovei, alături de Kiev, statutul de candidat la UE. De atunci, Maia Sandu a ținut să arate Moscovei, și mai ales concetățenilor săi, că acest pas nu este pur formal. Pentru a menține lumina reflectoarelor asupra țării sale, ea înmulțește întâlnirile cu omologii săi occidentali, cum ar fi la summitul de la Davos de la jumătatea lunii ianuarie”, scria, într-o analiză, Le Monde.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.