Infofinanciar > Lumea la zi > Costul de producție al mașinilor Tesla ar urma să se înjumătățească. Planul lui Elon Musk pentru anul 2030
Lumea la zi

Costul de producție al mașinilor Tesla ar urma să se înjumătățească. Planul lui Elon Musk pentru anul 2030

Elon Musk, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Tesla Inc. (TSLA.O) va reduce la jumătate costurile de asamblare la viitoarele generații de mașini, au declarat miercuri inginerii pentru investitori, însă directorul executiv Elon Musk nu a dezvăluit când va debuta mult-așteptatul vehicul electric accesibil.

Acțiunile au scăzut cu peste 5% în tranzacțiile de după-amiază, după ziua investitorilor de la sediul central al companiei din Texas.

Mai mult de o duzină de directori ai Tesla, conduși de Musk, au discutat despre orice, de la un plan de carte albă pentru ca întreaga lume să adopte energia durabilă până la inovația companiei în gestionarea operațiunilor sale, de la producție la servicii.

Prezentarea a inclus o serie de ingineri seniori, inclusiv noul șef al producției globale, Tom Zhu, un semn că Tesla încearcă să arate profunzimea echipei sale executive dincolo de Musk, imaginea companiei.

Dar nu au existat detalii despre când va fi lansată următoarea generație de mașini electrice și ce modele vor fi oferite.

Musk era așteptat cu planul revoluționar

Se aștepta ca Musk să prezinte un plan de realizare a unui vehicul electric (EV) mai accesibil, care să lărgească atractivitatea mărcii sale și să respingă concurența, notează Reuters.

Executivii au declarat că platforma Tesla de generație următoare va include mai mult de un vehicul construit în fabrici standardizate, dar Musk a respins întrebările privind modelele avute în vedere.

Directorul financiar al Tesla, Zach Kirkhorn, și alții au subliniat dedicarea lor pentru reducerea costurilor de producție.

Kirkhorn a estimat că Tesla trebuie să investească de șase ori mai mult decât a făcut-o până în prezent pentru a-și atinge obiectivul pe termen lung de a crește producția la 20 de milioane de vehicule anual până în 2030, o creștere de 10 ori față de capacitatea actuală. Factura ar putea fi de 175 de miliarde de dolari, a spus el.

Următorul pas în materie de investiții va fi o nouă fabrică Tesla în nordul Mexicului, a spus Musk, anunțând prima fabrică din afara Statelor Unite, Germaniei și Chinei.

Musk nu a comentat planurile de modernizare a sedanului Model Y anul viitor, numit Project Juniper, pe care Reuters l-a semnalat într-un raport de miercuri, sau a unei versiuni modernizate a sedanului Model 3 – un proiect cu numele de cod Highland, despre care Reuters a relatat că va intra în producție în septembrie.

Șeful departamentului de design Franz von Holzhausen a declarat că pickup-ul Cybertruck va veni în acest an.

Tesla vrea să devină o mașină a maselor

Captarea pieței de masă este esențială pentru obiectivul anual de producție al Tesla, care este mai mare decât producția combinată a celor mai mari doi producători de vehicule de volum – Volkswagen din Germania  și Toyota din Japonia.

De asemenea, ar reprezenta un volum de vânzări numai pentru Tesla de aproximativ un sfert din totalul vânzărilor de automobile la nivel mondial de anul trecut.

Musk a declarat că cheia pentru a impulsiona volumul de vânzări al Tesla ar fi scăderea prețurilor pentru consumatori, adăugând că reducerile oferite în acest an au alimentat cererea.

„Dorința oamenilor de a deține o Tesla este extrem de mare. Factorul limitativ este capacitatea lor de a plăti pentru o Tesla”, a declarat Elon Musk.

Tesla este cel mai valoros producător auto, dar acțiunile sale au oscilat foarte mult. Acțiunile au scăzut la aproximativ jumătate față de vârful atins în noiembrie 2021, dar și-au revenit cu peste 60% în acest an.

Musk a declarat că Tesla ar putea avea nevoie de doar 10 modele, ceea ce, la producția țintă, ar însemna 2 milioane de vânzări pe an pentru fiecare linie de modele. Prin comparație, Toyota vinde puțin peste 1 milion de Corolla pe an la nivel global.

Avantajele Tesla

Tesla are deja un avans față de rivalii săi în ceea ce privește producția de vehicule electrice pe profit. Inginerul-șef Lars Moravy a declarat că firma se așteaptă să construiască vehiculele de generație următoare la jumătate din costul actualului Model 3 sau Model Y.

Moravy a descris un proces de producție pentru viitoarele EV-uri pe care l-a numit un model „unboxed” de asamblare a subansamblelor pentru a reduce complexitatea și timpul de producție.

Directorul executiv al Tesla, Peter Bannon, a dat un exemplu despre modul în care compania folosește datele pentru a reduce costurile. Datele clienților au arătat că proprietarii de Tesla nu foloseau acoperișul solar, a spus el, „așa că l-am eliminat”.

Ross Gerber, un investitor de profil înalt al Tesla, a scris pe Twitter că prezentarea a însemnat un „teasing uriaș” despre următoarea generație de vehicule. „Se apropie. Au expus totul. Costuri de construcție cu 50% mai mici. Ți-ar aduce un EV de 25-30 de mii de dolari!”

Tesla a depășit performanța industriei în ultimii ani, crescând rapid livrările în ciuda pandemiei și a întreruperilor lanțului de aprovizionare.

Dar Tesla a redus prețurile în ultimele luni pentru a stimula vânzările, care au fost presate de o economie slabă și de amenințările tot mai mari din partea rivalilor din Statele Unite și China.

Tesla va trebui, de asemenea, să își îmbunătățească tehnologia bateriilor, pe care Musk a numit-o „factorul limitativ fundamental” pentru tranziția către energie sustenabilă și mașini mai accesibile.

Tesla s-a luptat să crească producția de baterii avansate, numite 4680. Miercuri, executivii au declarat că este probabil să poată atinge producția de volum în acest an, dar au adăugat că încă testează două procese de producție diferite.