Infofinanciar > Lumea la zi > Elon Musk dă startul vizitei în China. Extinderea Tesla în centrul atenției
Lumea la zi

Elon Musk dă startul vizitei în China. Extinderea Tesla în centrul atenției

tesla_musk romaniatv.net
sursa foto romaniatv.net

Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, a început marți cu o vizită în China, a cărei miză este destul de mare. Această vizită a fost destinată unei întâlniri cu ministrul de Externe al țării la Beijing, marcând astfel revenirea sa în cel mai mare centru de producție al producătorului de automobile electrice după trei ani.

Călătoria este cea mai recentă revenire a unui director executiv american de top în China de când țara și-a redeschis granițele și a revenit asupra politicii sale de zero-COVID în decembrie. Tim Cook de la Apple a vizitat China în martie, în timp ce Jamie Dimon de la JP Morgan și Laxman Narasimhan de la Starbucks se află, de asemenea, în China în această săptămână.

Elon Musk, vizită în China

Musk s-a întâlnit cu ministrul chinez de Externe Qin Gang la câteva ore după ce a aterizat la Beijing. Qin i-a transmis lui Musk faptul că statul chinez s-a angajat să îmbunătățească mediul de afaceri pentru investitori, inclusiv pentru Tesla, și a folosit o metaforă elaborată despre condus pentru a descrie relațiile dintre China și SUA, potrivit unui comunicat al ministerului său. „Trebuie să apăsăm la timp pe frână, să evităm condusul periculos și să fim pricepuți în utilizarea acceleratorului pentru a promova o cooperare reciproc avantajoasă”, a spus Qin. Ministerul de Externe l-a citat pe Musk spunând că acesta este dispus să își extindă afacerile în China și că se opune unei decuplări a economiilor SUA și China. Conform sursei, Elon Musk a descris cele două mari economii ale lumii ca fiind „gemeni uniți”.

Tesla nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la călătoria lui Musk, la itinerariul său sau la întâlnirea sa cu Qin. China este a doua cea mai mare piață a Tesla, după Statele Unite. Musk, care deține și Twitter, a fost tăcut pe platformă după ce a ajuns în China, unde Twitter este interzis, dar accesibil unor utilizatori printr-o rețea privată virtuală. El nu postase nici pe contul său oficial Weibo. Se așteaptă ca în timpul călătoriei sale să se întâlnească cu alți oficiali chinezi de rang înalt și să viziteze uzina Tesla din Shanghai, a relatat luni Reuters, deși nu era clar cu cine anume se va întâlni sau ce probleme vor discuta.

O sursă ce are cunoștințe despre acest subiect a declarat marți că la Beijing a fost planificată și o întâlnire cu Zeng Yuqun, președintele CATL, gigantul chinez al bateriilor și un furnizor cheie al Tesla. CATL nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Reuters a relatat în martie că Musk plănuia o călătorie în China și dorea să se întâlnească cu premierul chinez Li Qiang. Într-o călătorie din 2019 în China, Musk s-a întâlnit cu premierul de atunci, Li Keqiang. Un an mai târziu, el a creat rumoare pe rețelele de socializare chinezești pentru că a dansat pe scenă cu scopul de a sărbători deschiderea fabricii Tesla din Shanghai.

Creșterea concurenței pentru Tesla

Tesla se confruntă cu intensificarea concurenței din partea vehiculelor electrice fabricate în China și cu o oarecare incertitudine în ceea ce privește planurile de extindere a uzinei din Shanghai, cel mai mare centru de producție al său. Investitorii Tesla s-au întrebat dacă și cu cât de mult va crește producția la Shanghai producătorul de automobile electrice. Analistul firmei de investiții Wedbush, Daniel Ives, a declarat că se așteaptă ca Tesla să se concentreze „în mod agresiv pe extinderea amprentei sale în China”. În pofida concurenței în creștere, piața chineză a vehiculelor electrice, cea mai mare din lume, a devenit o „gâscă de aur”, a spus Daniel Ives , făcând referire la o sursă de profit continuu.

Daniel Ives a numit fabrica Tesla din Shanghai „inima și plămânii” producției globale a companiei într-o notă pentru investitori. O altă problemă a investitorilor este incertitudinea cu privire la autoritățile de reglementare din China. Nu se știe sigur dacă acestea vor aproba lansarea funcțiilor avansate de asistență pentru șoferi ale Tesla, disponibile în Statele Unite ca parte a software-ului „Full Self Driving”. Acest serviciu se vinde pentru 15.000 de dolari pe vehicul. Compania spațială a lui Musk, SpaceX, și aplicațiile militare ale rețelei sale de sateliți Starlink au fost, de asemenea, urmărite cu interes și îngrijorare de cercetătorii chinezi de la invazia Rusiei în Ucraina. Companiile chinezești de stat se grăbesc să urmeze Starlink prin lansarea propriilor sateliți de comunicații pe orbita joasă a Pământului. Cercetătorii militari chinezi au studiat Starlink ca pe o tehnologie potențial amenințătoare, potrivit unor cercetări analizate, conform Reuters .