Infofinanciar > Lumea la zi > Elon Musk continuă lupta pentru cucerirea spațiului. Racheta Starship este gata de lansare
Lumea la zi

Elon Musk continuă lupta pentru cucerirea spațiului. Racheta Starship este gata de lansare

Starship, proeictul lui Elon Musk; sursă foto: spacenews.com
FOTO: spacenews.com

SpaceX, compania lui Elon Musk, și-a propus joi să lanseze, pentru prima dată, nava spațială Starship de ultimă generație a companiei pe puternica sa rachetă Super Heavy, în cadrul unui zbor de testare scurt, fără echipaj, de pe coasta Golfului Texas.

Ultimele pregătiri erau în curs de desfășurare la baza de lansare Starbase a companiei, la est de Brownsville, Texas, pentru decolare, la trei zile după ce o încercare anterioară a fost anulată aproape de finalul numărătorii inverse din cauza unei supape de presurizare înghețate.

Starship este mai mare decât Statuia Libertății

Decolarea pentru prima dată a rachetei Starship și a rachetei de propulsie nou combinate ar reprezenta o etapă cheie în ambiția SpaceX de a trimite oamenii pe Lună și, în cele din urmă, pe Marte jucând un rol esențial în cadrul programului de zboruri spațiale cu echipaj uman Artemis, recent inaugurat de NASA.

Un zbor reușit ar clasa instantaneu sistemul Starship ca fiind cel mai puternic vehicul de lansare de pe Pământ. Atât propulsorul Super Heavy cât și nava Starship sunt concepute ca fiind componente reutilizabile, capabile să se întoarcă pe Pământ o manevră care a devenit o rutină în zeci de misiuni pentru racheta Falcon 9 de clasă orbitală mai mică a SpaceX.

Însă niciuna dintre cele două etape nu va fi recuperată în urma lansării de joi. În schimb, ambele părți își vor încheia zborul lor introductiv în spațiu cu aterizări forțate pe mare. Treapta inferioară va cădea în Golful Mexic după ce se va separa de etapa superioară, care va coborî în Oceanul Pacific după ce va atinge aproape o orbită terestră completă.

Prototipurile navei de croazieră Starship au efectuat în ultimii ani cinci zboruri de testare subspațială la altitudini de 10 km (6 mile), însă racheta de propulsie nu a părăsit niciodată solul. În februarie, SpaceX a efectuat un test de lansare a rachetei Super Heavy, aprinzând 31 dintre cele 33 de motoare ale sale timp de aproximativ 10 secunde, cu racheta fixată vertical pe o platformă.

Vinerea trecută, Administrația Federală a Aviației a acordat o licență pentru primul zbor de testare a sistemului de rachete complet stivuite, eliminând un ultim obstacol de reglementare pentru lansarea mult așteptată, informează Reuters.

Racheta Starhip este de două ori mai puternică de sistemul de lansare al NASA

Anunțul făcut de SpaceX săptămâna aceasta pe Twitter, potrivit căruia a planificat o a doua încercare de lansare joi, 20 aprilie, după ce prima a fost anulată, i-a amuzat pe mulți dintre fanii și detractorii lui Musk deopotrivă.

Tweetul a declanșat o avalanșă de glume pe platforma de socializare făcând referire la 4/20 ca dată asociată pe scară largă cu cultura canabisului și la notorietatea pe care Musk a dobândit-o în 2018 pentru că a fumat marijuana într-o emisiune web în direct.

Elon Musk, care a cumpărat Twitter anul trecut pentru 44 de miliarde de dolari, este fondatorul, directorul general și inginerul șef al SpaceX. De asemenea, el este director executiv al producătorului de automobile electrice Tesla Inc (TSLA.O). După ce se va desprinde de nava stelară, propulsorul Super Heavy va efectua un început de zbor de întoarcere controlat înainte de a se scufunda în Golf.

Așa cum a fost proiectată, racheta Starship este de aproape două ori mai puternică decât propriul Sistem de lansare spațială (SLS) al NASA, care a efectuat primul său zbor fără echipaj pe orbită în noiembrie, trimițând o navă de croazieră a NASA numită Orion într-o călătorie de 10 zile în jurul Lunii și înapoi.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.