Infofinanciar > Lumea la zi > NASA planifică o colonizare a planetei Marte. Proiectul Dune Alpha: un habitat de simulare a vieții în spațiu
Lumea la zi

NASA planifică o colonizare a planetei Marte. Proiectul Dune Alpha: un habitat de simulare a vieții în spațiu

nasa, sursa foto the architect newspaper
sursa foto the architects newspaper

Cu nisipul său roșu la exterior și cu rafturile cu căști de astronaut în interior, ar putea părea că se află în spațiul cosmic, dar această structură se află de fapt aici, pe Pământ. NASA a permis să se arunce o privire în interiorul unei case tipărite 3D, creată pentru a simula un habitat pe Marte.

În vară, patru voluntari vor petrece un an în habitatul de la Johnson Space Centre din Houston al NASA pentru a testa cum ar fi să trăiești pe Marte. Acesta este primul din cele trei experimente planificate, denumite Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA).

Mars Dune Alpha, o realitate pe Marte

Locuința de 160 de metri pătrați, supranumită Mars Dune Alpha, are o zonă de luat masa și un living, un spațiu de lucru cu o fermă verticală pentru cultivarea plantelor și o cameră medicală. O intrare închisă, care este formată din două uși care nu pot fi deschise în același timp pentru a proteja mediul controlat, duce la o zonă proiectată să arate exact ca Marte, completată cu nisip roșu.

„Exteriorul” care, de fapt, se află tot în interiorul uriașei baze de cercetare din Texas, are și alte echipamente, cum ar fi o seră, o stație meteo și chiar o mașină de alergat pe care voluntarii vor merge suspendați de curele pentru a simula lipsa de gravitație de pe planeta roșie. În timpul simulării, membrii echipajului, care nu sunt astronauți, vor desfășura diferite tipuri de activități de misiune, pretinzând că se află pe Marte.

Aceasta include simulări de ieșiri în spațiu, operațiuni robotice, întreținerea habitatului, igienă personală, exerciții fizice și creșterea culturilor. Pentru a face ca totul să semene și mai mult cu o călătorie pe Marte, echipajul se va confrunta, de asemenea, cu factori de mediu, cum ar fi accesul limitat la apă, izolarea și defectarea echipamentelor. NASA speră că experimentul îi va ajuta să înțeleagă mai bine cum vor face față oamenii vieții pe Marte, conform BBC.

NASA, case tipărite 3D pe Marte

Studioul de cercetare și arhitectură AI Space Factory a proiectat o casă tipărită 3D pentru suprafața planetei Marte și arată ca un stup de albine. Denumită Marsha Project, locuința verticală a fost concepută în cadrul concursului NASA 3D-Printed Habitat Challenge și a fost aprobată de agenție.

Fiecare „stup” poate găzdui patru astronauți și poate fi imprimat 3D, folosind un rover de construcție statică și materiale colectate de pe suprafața Planetei Roșii, inclusiv bazalt și bioplastic regenerabil. Designul vertical al Marsha atenuează constrângerile atmosferice ale planetei Marte, reducând la minimum mișcarea roverului de construcție pe teren necunoscut, permițând imprimarea acestuia în timp ce este static. „În timp ce structurile de pe Pământ sunt proiectate în primul rând pentru gravitație și vânt, condițiile speciale de pe Marte indică o structură optimizată pentru a face față presiunii atmosferice interne și tensiunilor structurale: un container vertical cu o amprentă la sol minimă”.

Locuințele cilindrice cuprind un înveliș exterior, care este legat de suprafața planetei (pentru a se proteja de vânturile puternice), și un înveliș interior care adăpostește spațiile de locuit. Acestea sunt dispuse pe patru niveluri, cu un laborator umed la nivelul inferior, o bucătărie și un laborator uscat deasupra, iar ultimele două etaje sunt destinate recreerii. Dormitoarele sunt concepute ca niște module de dormit semi-închise care oferă intimitate, conform CNN.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.