Lumea la zi

Cine îi va lua locul lui Elon Musk în funcția de CEO la Tesla? A apărut un potențial candidat

Elon Musk - sursa foto - gds.ro
sursa foto gds.ro

Elon Musk a identificat un potențial succesor în funcția de director general al Tesla, potrivit spuselor directorului Tesla, James Murdoch. Acesta a vorbit  în fața tribunalului  din Delaware, în timpul mărturiei dintr-un proces deschis cu privire la salariul lui Musk, în calitate de CEO al companiei Tesla.

James Murdoch, fiul mogulului mass-media Rupert Murdoch, care a făcut parte din consiliul de administrație al Tesla timp de peste jumătate de deceniu, a fost întrebat de un avocat dacă Musk a discutat recent despre un posibil succesor în poziția de conducere.

Murdoch nu a făcut nicio numire cu privire la acest posibil succesor, dar a afirmat că Musk a menționat acest aspect în ultimele luni.

Musk ocupă funcția de CEO în mai multe companii

Unele voci din interiorul conducerii Tesla sunt îngrijorate că Musk nu se va putea concentra în mod adecvat asupra rolului său, în urma achiziției platformei Twitter și asumând poziția de CEO. Murdoch a declarat că Musk a pus unii ingineri Tesla să lucreze la Twitter, situație pe care consiliul de administrație o monitorizează, relatează Reuters.

Mărturia lui Murdoch nu a clarificat cât de specifică a fost conversația despre succesiunea la conducere. Antonio Gracias, un prieten de lungă durată al lui Musk, care a fost, de asemenea, membru al consiliului de administrație al Tesla din 2007 până în 2021, a declarat că au existat discuții privind găsirea unui „director general administrativ” care să supravegheze vânzările, finanțele și resursele umane „astfel încât Musk să își poată concentra timpul ca director de produs, care este funcția sa cea mai vitală”.

Musk a declarat că se află în căutarea persoanei potrivite care că ocupe poziția de CEO la Twitter. „Sincer, nu vreau să fiu CEO al nici unei companii”, a spus miliardarul, potrivit Mediafax.

Membrii consiliului de administrație al Tesla au declarat în depoziții că nu se așteptau ca Musk să plece de la Tesla și că nu a existat niciodată un plan de succesiune la producătorul de automobile electrice.

„Dacă aloc prea mult timp pentru Tesla . . . nu sunt sigur că acest lucru ar servi unui scop mai înalt”, a declarat Musk în fața membrilor consiliului de administrație în timpul negocierilor, făcând referire la ideea că prezența acestuia ar fi mai vitală în cadrul Space X.

Succesiunea la conducerea Tesla este încă în discuție

De asemenea, Musk a declarat că nu a cerut aprobarea consiliului de administrație al Tesla pentru o serie de anunțuri importante, făcute în principal prin Twitter, cu privire la valoarea acțiunilor sale și la creșterea sau scăderea costurilor lanțului de aprovizionare cu care se confruntă producătorul.

Musk a redus forța de muncă de la Twitter și a disponibilizat sute de angajați de la preluarea companiei. Acesta a adăugat că se așteaptă ca „restructurarea organizațională fundamentală să fie făcută până la sfârșitul acestei săptămâni”.

La întâlnirea acționarilor Tesla din august, Musk a fost întrebat despre planul de succesiune și a răspuns: „Intenționez să rămân la Tesla atâta timp cât voi putea fi util”.

La acea vreme, Musk a mai spus: „Avem o echipă foarte talentată aici. Deci cred că Tesla ar continua să se descurce foarte bine chiar dacă aș fi răpit de extratereștri sau dacă m-aș fi întors pe planeta mea natală”.

Murdoch a mărturisit că comitetul de audit al Tesla monitorizează situația de la Twitter, spunând că acest comitet a avut discuții cu privire la posibilitatea ca unii ingineri Tesla să lucreze la Twitter.