Infofinanciar > Lumea la zi > Elitele din Rusia se pregătesc de un posibil atac. Kremlinul construiește un adăpost antiatomic
Lumea la zi

Elitele din Rusia se pregătesc de un posibil atac. Kremlinul construiește un adăpost antiatomic

vladimir putin, președintele Federației Ruse (sursă foto: cnn.com)
sursă foto: cnn.com

Kremlinul a semnat un acord pentru construirea unui adăpost antiatomic pe terenul celui mai de elită spital din Moscova, la câteva zile după atacuri fără precedent cu drone asupra capitalei ruse, potrivit unui contract de achiziții publice citat de The Moscow Times. Se așteaptă ca buncărul de 800 de persoane pentru pacienții și personalul VIP să fie construit la Spitalul Clinic Central din Moscova, o unitate protejată.

Potrivit informațiilor, lucrările de construcție vor fi desfășurate într-un timp record. Toată construcția a ceea ce se numește oficial „structură de protecție a apărării civile” ar trebui să fie finalizată până la 20 decembrie anul acesta.

Adăpost anti-atomic rusesc

Administrația prezidențială rusă a semnat contractul în valoare de 35 de milioane de ruble (433.000 de dolari) vinerea trecută, potrivit listei sale de pe site-ul de achiziții publice. Contractantul are la dispoziție 15 zile pentru a aproba proiectul adăpostului antiatomic. Această construcție va fi destinată elitelor statului, ce vor avea parte de anumite beneficii și elemente ce le vor aduce confort și siguranță maximă în cadrul buncărului. Documentele de achiziție includ sisteme speciale de comunicare „pentru oficialii aflați sub protecția statului” în lista de facilități necesare.

Rușii au început să ia toate măsurile necesare, cu scopul de a se asigura că oamenii importanți din stat vor fi protejați, în eventualitatea unui atac de acest gen. Conform Kremlinului, se așteaptă ca adăpostul antiatomic să protejeze oamenii aflați în interior, atât de o undă explozivă puternică, cât și de radiații pe o rază de 10 kilometri. De asemenea, sunt enumerate mai multe intrări și o ieșire de urgență, camere principale și auxiliare, precum și un sistem sofisticat de ventilație și încălzire pentru a purifica aerul de „mijloace gazoase de distrugere în masă” și pentru a permite „proceduri medicale de război”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât opt drone deasupra Moscovei marți dimineața, în timp ce rapoarte media neconfirmate au semnalat că până la 32 de drone au fost implicate în atac. Nu au fost raportate victime grave. Una dintre drone ar fi fost doborâtă la doar câțiva kilometri de reședința Novo-Ogaryovo a președintelui Vladimir Putin, în afara Moscovei. La începutul lunii mai, Moscova a susținut că Ucraina a încercat să-l asasineze pe Putin printr-un atac cu drone asupra Casei Senatului de la Kremlin, unde se află biroul și apartamentul prezidențial. Ucraina aderă la o politică de a nu confirma sau infirma implicarea în atacuri pe teritoriul rusesc, conform The Moscow Times .

Un nou atac cu drone

Case de lux deținute de elita rusă și principala reședință din afara orașului a președintelui Vladimir Putin se aflau la doar câțiva kilometri de locul unde dronele au fost doborâte marți în timpul unui atac major asupra capitalei ruse, potrivit unei liste a locurilor de prăbușire publicată de un deputat parlamentar rus. Încă din epoca sovietică, suburbiile vestice ale Moscovei, unde cel puțin cinci drone au fost doborâte înainte de răsăritul soarelui, au găzduit o mare parte din elita Rusiei. „Cred că va trebui să trăim cu acest lucru pentru o perioadă destul de lungă de timp. Conflictul cu Ucraina se prelungește”, a declarat un oficial rus de rang înalt pentru The Moscow Times, întrebat despre atacuri, vorbind sub protecția anonimatului.

Deși nu este clar dacă dronele, pe care Rusia a acuzat Ucraina că le-a lansat, vizau reședința lui Putin sau alte proprietăți din apropiere, sunetele rachetelor de apărare aeriană și exploziile dronelor doborâte au întrerupt probabil somnul multor membri ai elitei politice și de afaceri rusești. Potrivit unei liste a locurilor în care se pare că s-au prăbușit dronele, care a fost publicată de deputatul Dumei de Stat Alexander Khinshtein, o dronă a fost doborâtă în apropierea satului Ilyinskoe și o alta în apropierea satului Razdory.

Ambele sate se află la doar câțiva kilometri de reședința lui Putin din Novo-Ogaryovo, unde se crede că liderul rus își petrece o mare parte din timp. Când două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului la începutul acestei luni, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a susținut că incidentul a fost o tentativă de asasinare a președintelui, conform The Moscow Times.