Infofinanciar > Lumea la zi > Egalitate de șanse. Garda elvețiană de la Vatican va accepta și femei în rândurile ei
Lumea la zi

Egalitate de șanse. Garda elvețiană de la Vatican va accepta și femei în rândurile ei

garda elvetiana
Foto: youtube.ro

La Vatican au început ample lucrări ce vizează construcția unei noi casemate pentru Garda elvețiană. Aceasta va cuprinde camere single, cu băi incluse, pentru că s-ar putea ca, în curând, să se accepte și femei în rândurile miniarmatei papale.

Bineînțeles, asta numai dacă Papa Francisc sau succesorii săi vor permite acest lucru, căci, fără aprobarea suveranului pontif, nimic nu mișcă în Cetatea Sfântă.

O cazarmă nouă

Oficiali ai fundaţiei elveţiene care alocă aproximativ 45 de milioane de franci elveţieni (46 de milioane de dolari) pentru a înlocui actuala cazarmă veche de 150 de ani au semnat un memorandum de înţelegere cu secretarul de stat al Vaticanului, a informat Riccardo Boscardin, un director al fundaţiei. El a spus că lucrările urmează să înceapă în ianuarie 2026, aşa că gărzile nu vot fi strămutate în timpul Anului Sfânt 2025, când milioane de pelerini urmează să viziteze Vaticanu

Democratizarea Vaticanului

”Sunt două motive pentru astfel de camere Unul este deoarece COVID a apărut atunci când proiectul tocmai debutase şi al doilea este posibilitatea de integrare a femeilor în gardă”, a afirmat Boscardin. ”Dar această decizie nu este a noastră, ci exclusiv a Vaticanului şi a Papei”, a spus el.

Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a numit femei în mai multe posturi superioare şi funcţii de conducere în administraţia Vaticanului şi, în martie, a introdus o nouă constituţie emblematică care va permite catolicilor laici botezaţi, inclusiv femei, să aibă acces la conducerea majorităţii departamentelor din Vatican,

Miniarmata Papei

Garda, a cărei misiune principală este de a-l proteja pe Papă, a fost exclusiv formată din bărbaţi de la înfiinţarea sa în 1506. Ei sunt toţi cetăţeni elveţieni.

Forţa miitară a Vaticanului numără puţin peste 100 de soldaţi. Fac planton la diferite intrări în Vatican, sunt prezenţi la marile evenimente din Piaţă, iar noaptea păzesc apartamentul Papei.

Pentru a face parte din corp, trebuie să fii bărbat, să ai cetăţenie elveţiană, să ai sub 30 de ani, cel puţin 1,72 metri înălţime şi o reputaţie impecabilă. În plus, candidaţii trebuie să aibă un stagiu militar efectuat în Elveţia.

Aceşti bărbaţi au o viaţă militară în toată regula. Este o combinaţie de disciplină şi educaţie religioasă. Faima acestei armate a crescut după tristul sacrificiu a 147 de soldaţi care au murit apărându-l pe Papa Clement al VII-lea în timpul prădării Romei, în 1527.

Uniforma oficială a Gărzii Elvețiene, în stilul epocii Renascentiste, asociază culorile albastru, roșu și portocaliu. Se spune că această uniformă ar fi fost creată după un desen-proiect al lui Michelangelo; bineînțeles, această origine este legendară, știindu-se precis că actuala uniformă a fost concepută de Comandantul Jules Repond în 1914, care s-a inspirat, pe câte se pare, din picturile lui Rafael.