Lumea la zi

Efectul „Elon Musk”! Cheltuielile de publicitate pe Twitter au scăzut cu peste 70% în luna decembrie 2022

Twitter
Sursă foto: The New York Times

Cheltuielile de publicitate ale Twitter Inc au scăzut cu 71% în decembrie, arată datele unei firme de cercetare în domeniul publicității, în condițiile în care cei mai importanți agenți de advertising și-au redus sumele de bani „injectați” pe platforma de socializare după preluarea acesteia de către Elon Musk.

Datele recente ale Standard Media Index (SMI) vin în contextul în care Twitter face demersuri pentru a inversa exodul advertiserilor. Aceasta a introdus o serie de inițiative pentru a recâștiga simpatia agenților de publicitate, oferind unele reclame gratuite, ridicând interdicția privind publicitatea politică și permițând companiilor un control mai mare asupra poziționării reclamelor lor.

„Reclamele sunt prea frecvente pe Twitter și prea mari. Luăm măsuri pentru a le rezolva pe amândouă în următoarele săptămâni”, a postat Musk pe contul său de Twitter sâmbătă.

Iar pentru cei care aleg acest lucru, „va exista un abonament cu un preț mai mare care permite zero reclame”, a adăugat Musk, scrie NDTv.

Aceasta ar fi o schimbare radicală a modelului de afaceri față de Twitter, care s-a bazat până acum pe publicitatea direcționată pentru a genera venituri, înainte de a lansa un serviciu de abonament plătit la jumătatea lunii decembrie.

Dar publicitatea a fost un semn de întrebare pentru Twitter în ultima vreme, după ce Musk a concediat aproximativ jumătate din cei 7.500 de angajați ai companiei la sfârșitul anului trecut. Mișcarea a stârnit îngrijorarea că firma nu are suficient personal pentru a efectua moderarea conținutului și a speriat guvernele și agenții de publicitate.

Din rău în mai rău

Potrivit datelor SMI, cheltuielile cu publicitatea pe Twitter în noiembrie au scăzut cu 55% față de anul trecut, în ciuda faptului că aceste luni marchează, în mod tradițional, o perioadă în care cheltuielile cu publicitatea sunt mai mari, deoarece mărcile își promovează produsele în perioada sărbătorilor, scrie Reuters.

Cele mai multe dintre companii au încetat să mai cheltuiască bani în noiembrie, arată estimările unei alte firme de cercetare Pathmatics, în aceeași lună în care Musk a restabilit conturile suspendate și a lansat o verificare plătită a conturilor, ceea ce a făcut ca escrocii să se dea drept corporații.

14 dintre cei mai importanți 30 de agenți de publicitate de pe Twitter au încetat orice fel de publicitate pe platformă după ce Musk a preluat conducerea pe 27 octombrie, potrivit estimărilor Pathmatics.

Veniturile Twitter s-au dus în cap

Într-un eveniment desfășurat în noiembrie pe Twitter Spaces, Musk a abordat problema companiilor care au stopat difuzarea reclamelor și a spus că înțelege dacă agenții de publicitate „vor să le acorde un minut”.

Cam în aceeași perioadă, Musk a acuzat, de asemenea, grupurile de activiști că fac presiuni asupra agenților de publicitate pentru a retrage reclamele de pe platforma de socializare. Vânzările de reclame reprezintă aproximativ 90% din veniturile Twitter.

Veniturile Twitter din trimestrul al patrulea au scăzut cu aproximativ 35% față de anul trecut, din cauza unei scăderi în domeniul publicității, a raportat publicația The Information, axată pe tehnologie, citând detalii împărtășite de un director de top din domeniul publicității de la Twitter în cadrul unei reuniuni a personalului de săptămâna trecută.