Lumea la zi

Comisarul european pentru economie spune că vine iarna cea mai grea! Populația nu mai crede în soluții

huff.ro
FOTO: huff.ro

Comisarul European pentru Economie, Paolo Gentiloni,  trage un semnal de alarmă asupra faptului că iarna care se apropie ar putea fi una dintre cele mai dificile din ultimele generații.

În cursul zilei de miercuri Gentiloni Paolo a declarat, conform celor de la Agerpres, că Europa s-ar putea confrunta cu una din cele mai dificile ierni din ultimele generații, în contextul în care euro se depreciază.

Oficialul responsabil de economia Europei, în cadrul conferinței organizată de centrul de reflexie Brugel de la Bruxelles, a declarat următoarele:

„Mai multe semnale de alarmă afişează culoarea roşie. Preţurile la energie au atins noi recorduri, inflaţia a continuat să crească şi încrederea în economie se deteriorează. Iar războiul declanşat de Rusia continuă”.

Inflația crește alarmant în Europa

Înaintea pandemiei COVID-19 gazul era de 15 ori mai ieftin față de luna august a anului în curs, iar față de luna iulie a anului trecut, prețul aproape că s-a dublat, iar inflația în momentul de față se apropie de 10%.

Administrația politică a Europei a informat încă din 14 iulie că estimează, pentru zona Schnegen, o creștere a Produsului Intern Brut de 2,6% pentru anul 2022 iar pentru anul 2023 executivul european speră la o creștere de 1,4%. Comisia Europeană a revizuit aceste cifre, estimările anterioare preconizau creșteri de 2,7% pentru 2022 respectiv de 2,3% pentru 2023.

”Perspectivele economice depind în mod esenţial de evoluţia pieţelor de energie, ele se vor degrada semnificativ comparativ cu scenariul nostru de bază în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti”, a declarat comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Moneda euro s-a depreciat în raport cu dolarul și a coborât sub nivelul de paritate, pentru prima data în ultimii 20 de ani. De asemenea, și condițiile de finanțare au suferit modificări atât la nivel european cât și Mondial. Creditorii se gândesc de două ori înainte de a acorda sprijin financiar.

În acest context Paolo Gentiloni se arată optimisit și susține că viitorul nu este atât de sumbru, facând trimitere la prima jumătate a anului, perioadă în care economia europeană a înregistrat rezultate peste estimările preconizate.

Moneda europeană continuă să se deprecieze

Eurostat a modificat datele privind avansul înregistrat de economia zonei euro pentru primul și al doilea semestru cu până la 0,7% respective 0,8%.

Gentilomi, fâcând referire la piața muncii a mai declarat faptul că:

”Piaţa muncii este una performantă. Gradul de ocupare în UE a continuat să crească în al doilea trimestru (cu un avans de 0,4%). Rata şomajului a continuat să scadă şi în luna iulie a atins un minim istoric de 6%”, de asemenea oficialul european pentru economie a mai subliniat faptul că:

”Perturbările de pe lanţurile de aprovizionare se atenuează, gradul de congestionare a porturilor din SUA şi China s-a diminuat în mod considerabil. Aceste evoluţii vor contribui la reducerea presiunilor inflaţioniste, astfel încât este posibil ca inflaţia să fi atins deja vârful”.

În momentul de față întregul continent se confruntă cu o inflație fără precedent, pe continent procentajul este de 9,1% în timp ce în Marea Britanie cea de-a treia femeie premier a moștenit o inflație de peste 10%, conform economica.net