Infofinanciar > Lumea la zi > Economia Turciei, încotro? Banca Centrală va majora dobânzile la 35%
Lumea la zi

Economia Turciei, încotro? Banca Centrală va majora dobânzile la 35%

Turcia Sursa foto Romania Libera
Sursa foto Arhiva companiei

Banca centrală a Turciei este așteptată să aplice o nouă majorare puternică a ratei dobânzii. Această creștere va fi de 500 de puncte de bază, în această săptămână, potrivit unui sondaj realizat luni de Reuters în rândul economiștilor. Acest lucru se întâmplă în contextul în care continuă să înăsprească politica împotriva inflației în creștere.

După ani de zile în care a dus o politică relaxată, banca centrală a schimbat cursul după alegerile din mai. Aceasta a început să majoreze ratele pentru a reduce inflația, care a atins 61,5% în septembrie.

Estimarea mediană a 20 de economiști într-un sondaj Reuters pentru rata de politică monetară a fost de 35%, în creștere de la 30% în prezent. Patru economiști au prognozat o majorare de 250 de puncte de bază. Unul se aștepta la o creștere de 300 de puncte de bază.

„Accentul băncii centrale a rămas pe ancorarea așteptărilor inflaționiste și pe realizarea dezinflației… (O majorare la 35%) ar duce la o rată de politică monetară reală ex-ante pozitivă pe baza prognozei de inflație de 33% pentru 2024 din planul pe termen mediu”, a scris ING într-o notă de cercetare.

Începând din iunie, banca centrală și-a mutat atenția de la creșterea economică la dezinflație. Aceasta a majorat rata de politică monetară cu 2.150 de puncte de bază. De asemenea, au fost puse în aplicare și alte măsuri macroprudențiale. Printre acestea se numără înăsprirea creditării pentru a reduce cererea internă.