Lumea la zi

Economia Chinei, în declin! Exporturile țării suferă cea mai puternică scădere din ultimii trei ani

economie china businessinsider.com
sursa foto businessinsider.com

Exporturile chinezești suferă cea mai puternică scădere din ultimii 3 ani, pe măsură ce Covid se răspândește. Exporturile Chinei au suferit în decembrie cel mai puternic declin din ultimii aproape trei ani, ceea ce a sporit și mai mult presiunea economică, în timp ce factorii de decizie politică de la Beijing se confruntă cu o creștere economică slabă și cu o epidemie de Covid-19 la nivel național.

În decembrie, exporturile au scăzut cu 9,9% de la an la an, potrivit datelor oficiale publicate vineri de administrația generală a vămilor din China, mai rău decât scăderea de 8,7% din noiembrie, dar depășind ușor așteptările privind o contracție și mai mare. Importurile au scăzut cu 7,5% luna trecută, față de o scădere de 10,6% în luna precedentă.

Unde se împiedică economia Chinei

Pentru întregul an, excedentul comercial al Chinei a atins un nivel record de 878 de miliarde de dolari, pe fondul unui boom din perioada pandemiei care a stimulat exporturile. Exporturile către SUA și UE au scăzut cu 18% și, respectiv, 20%, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a diminuat apetitul pentru produsele chinezești, au remarcat analiștii Goldman Sachs, în același timp în care Beijingul a început să demonteze costisitoarea politică „zero-Covid” de închidere, testare în masă și carantină obligatorie, scrie Financial Times

„Concluzia este că, după ce a servit drept motor de creștere a Chinei în ultimii trei ani, în acest an cererea externă va fi o piedică majoră pentru economia chineză”, a declarat Larry Hu, economist șef pentru China la Macquarie.

Veștile proaste nu se opresc aici

China va publica marți cifrele privind creșterea produsului intern brut pentru întregul an și se așteaptă ca aceasta să nu atingă ținta de 5,5%, care era deja cea mai mică cifră de acest fel din ultimele decenii.

Unii experți se așteaptă și ca populația Chinei să înregistreze prima sa scădere de la marea foamete din 1961, o schimbare profundă cu implicații mari la nivelul economiei globale. Un prim indiciu cu privire la „cicatricile” provocate de pandemia de coronavirus situației demografice din China le vom avea în 17 ianuarie, când se va face raportarea oficială pe anul trecut. Poveștile despre mame și copii care nu au putut să meargă la doctor în perioada aceasta din cauza faptului că spitalele erau copleșite de Covid-19 nu fac deloc decizia de a face un copil mai ușor pentru chinezi. „Am auzit că a da naștere unui copil într-un spital de stat este pur și simplu groaznic. Nici măcar nu mă gândesc să fac un copil”, spune o femeie din Shanghai, de 31 de ani.