Lumea la zi

Vești proaste pentru industria turismului. CJUE spune că turiștii afectați de restricțiile COVID-19 ar putea fi despăgubiți

turisti interdictie lac2c.org
Sursa foto: lac2c.org

Avocatul general al Curții Europene de Justiție a prezent un punct de vedere care, dacă va fi adoptat de instanța supremă a UE, va obliga operatorii contractați de turiștii ale căror pachete au fost afectate de impunerea restricțiilor COVID-19 la plata despăgubirilor.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a fost solicitată să își exprime punctul de vedere asupra unui caz judecat de Tribunalul regional din Munchen. Instanța germană a solicitat punctul de vedere în cazul unui cuplu care a achiziționat la începutul lunii martie un pachet de vacanță de două săptămâni pe insula spaniolă Gran Canaria, în perioada 13-27 martie 2020. Debutul pachetului a coincis însă cu momentul declanșării pandemiei în Europa și impunerea restricțiilor în Spania, soldată cu instituirea stării de urgență și închiderea plajelor. Pe 15 martie, celor doi turiști nu li s-a mai permis să iasă din camera de hotel decât pentru a lua masa și au fost avertizați că întoarcerea lor în Germania este iminentă. Reîntoarcerea a survenit cinci zile mai târziu.

Reclamanții au solicitat operatorului turistic să acorde o reducere de 70% a prețului pachetului achiziționat, invocând faptul că nu au putut beneficia de acesta din cauza restricțiilor. Operatorul a refuzat solicitarea, argumentând că nu i se poate atribui responsabilitatea de a gestiona un „risc general de viață“.

Avocatul CJUE justifică dreptul la rambursare

Tribunalul regional din München a solicitat Curții de Justiție a Uniunii Europene un punct de vedere asupra faptului dacă „articolul 14 alineatul (1) din Directiva 2015/2302 dă dreptul turiștilor la o reducere de preț pentru neconformitate cu contractul de călătorie în regim de pachet în condițiile în care aceasta se datorează unor restricții impuse pentru a prevenirea răspândirii unei boli infecțioase la nivel mondial“, se arată în documentele CJUE.

Laila Medina, avocatul general al Curții Europene de Justiție a prezentat un punct de vedere conform căruia, dacă operatorii de turism nu sunt în măsură să onoreze condițiile unui contract de călătorie cu pachet turistic, pandemia nu îi scutește de obligația de a de a reduce prețul respectivului contract. Iar în caz de anulare, de a oferi o completă rambursare în numerar.

Cu excepția cazului în care operatorul poate să dovedească existența unor dificultăți excepționale. Impactul extraordinar al COVID-19 asupra sectorului turistic poate justifica doar în anumite situații o derogare excepțională de la obligația organizatorului de a restitui integral consumatorului orice plată efectuată în cazul în care pachetul de călătorie este anulat.

Restricțiile COVID nu justifică refuzul operatorului

În concluziile prezentate de avocatul general Laila Medina, cuantumul reducerii de preț la care are dreptul călătorul trebuie să fie adecvat, ținând seama de toate circumstanțele cauzei, ceea ce este de competența instanței naționale să stabilească.

Avocatul a precizat că principalul obiectiv al Directivei 2015/2302, aplicabil în contextul pandemiei de COVID-19, este acela de a asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor. Dreptul la o reducere a prețului este supus unei condiții, și anume „lipsa de conformitate”, și unei excepții, atunci când lipsa de conformitate este imputabilă călătorului.

Avocatul a mai indicat faptul că restricțiile COVID impuse în martie 2020 ca răspuns la pandemie ar trebui considerate drept forță majoră. Măsurile restrictive adoptate au creat o situație care a scăpat de sub controlul organizatorului, ale cărei consecințe nu ar fi putut fi evitate chiar dacă ar fi fost luate toate măsurile rezonabile. Circumstanțele inevitabile și extraordinare nu exonerează însă operatorul de obligația de a acorda o reducere de preț. Faptul că situația a apărut ca urmare a măsurilor restrictive adoptate ca răspuns la pandemie nu afectează dreptul la reducere solicitat de reclamanți.