Infofinanciar > Lumea la zi > „E puțin probabil” ca energia nucleară să fie vizată în următoarele sancțiuni împotriva Rusiei, spun sursele Politico
Lumea la zi

„E puțin probabil” ca energia nucleară să fie vizată în următoarele sancțiuni împotriva Rusiei, spun sursele Politico

energie-nucleara-4-scaled

În timp ce discuțiile cu privire la un mecanism de aplicare a unui plafon asupra prețurilor pentru exporturile rusești de petrol au loc la Bruxelles, mai mulți diplomați europeni, surse ale Politico, spun că „e puțin probabil” ca energia nucleară să facă parte din următorul pachet de sancțiuni.

Producția de energie nucleară este „puțin probabil” să facă parte din următorul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Kremlinului pentru invadarea Ucrainei, în timp ce lucrările privind plafonarea prețului petrolului continuă, potrivit mai multor diplomați informați despre discuții.

Urmează un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Comisia Europeană a organizat sâmbătă întâlniri cu diplomați de vârf pentru a asculta propunerile statelor membre UE înainte de a elabora următorul pachet de măsuri împotriva Moscovei, care urmează să fie prezentat săptămâna viitoare.

Referendumurile de anexare care au loc în zonele ocupate de ruși din Ucraina, pe care G7 le-a descris vineri drept o „falsă” și recenta descoperire a unei gropi comune la Izyum cu peste 400 de cadavre au convins mulți decidenți dintre statele membre ale UE că noi măsuri trebuie introduse.

Dar diplomații au spus că energia nucleară este „puțin probabil” să facă parte din pachet, chiar dacă Polonia și țările baltice au lucrat pentru prima dată la o propunere comună de noi sancțiuni care includea și vizarea industriei nucleare a Rusiei.

Energia nucleară, în afara noilor sancțiuni

Nu este atât de ușor pentru UE să includă energia nucleară, care este un sector cheie în Franța, și, de asemenea, în Bulgaria, care exportă energie în Balcanii de Vest și Grecia. O interdicție este văzută ca fiind problematică mai ales din cauza situațiilor pe care le-ar putea cauza în ceea ce privește întreținerea centralelor nucleare construite în Bulgaria în perioada comunistă.

Între timp, un factor cheie în noul îndemn pentru mai multe sancțiuni este presiunea din partea SUA pentru a avea un mecanism de plafonare a prețurilor pentru exporturile de petrol rusești, așa cum sa convenit de țările G7, până pe 5 decembrie, când sancțiunile UE interzic importurile maritime de țiței rusesc, conform diplomaților.

„Americanii subliniază că companiile au nevoie de o notificare cu 90 de zile în avans pentru ca plafonul de preț să fie introdus, iar noi am întârziat deja”, a spus unul dintre diplomați.

Petrolul rusesc este încă foarte important

Există o oarecare rezistență față de plafonarea prețului petrolului, în special în insulele mediteraneene precum Cipru, potrivit unora dintre diplomați. Aceștia se așteaptă totuși ca petrolul să facă parte din pachet în cele din urmă, deși este probabil să fie finalizat la o întâlnire a liderilor UE la Praga la începutul lunii viitoare.

„Comisia a primit mesajul că plafonul prețului petrolului este important pentru multe țări”, a spus un al doilea diplomat, conform Politico.

Alți diplomați au subliniat că nivelul prețurilor în sine trebuie încă stabilit și este nevoie de mai mult timp.

Ce va conține noul pachet de sancțiuni

Potrivit declarațiilor a doi diplomați, noul pachet de sancțiuni economice este de așteptat să includă noi controale asupra importurilor de diamante, semifabricate din oțel, mașini și produse chimice. În plus, este de așteptat să includă înăsprirea în continuare a controalelor la export ale componentelor electronice și unele noi sancțiuni individuale, de data aceasta asupra persoanelor implicate în referendum.

Un grup de țări, inclusiv Țările de Jos, sugerează, de asemenea, un nou criteriu de enumerare în care asistența pentru evaziunea și eludarea sancțiunilor ar fi motive pentru sancționarea persoanelor.

„Implementarea sancțiunilor este în multe cazuri una dintre problemele cheie pentru noi”, a subliniat unul dintre diplomați.