Infofinanciar > Info > După Euroins, potopul! Câți bani vor da șoferii pe RCA
Info

După Euroins, potopul! Câți bani vor da șoferii pe RCA

Piața RCA a ajuns la 7,9 mld. lei în 2023
Credit imagine: Gazeta de Cluj

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras în ultimul timp autorizația a numeroase societăți de asigurări. Printre ele se numără și Euroins, care nu numai că era principalul jucător de pe această piață, ci și cunoscut pentru tarifele sale scăzute. Amintim că prețurile la RCA-uri au crescut cu 40% după ce anul trecut, City Insurance a dat faliment.

Coșmarul șoferilor nu se va opri aici, cel mai probabil. Căderea Euroins va face ca jucătorii rămași să dispute clienții defunctei companii de asigurări. Dată fiind cererea crescută și oferta care tocmai și-a pierdut cel mai important exponent, prețurile au prognozată o creștere semnificativă.

Prin urmare, Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în considerare plafonarea temporară a prețurilor la RCA. Acesta nu este însă singurul scenariu luat în calcul de instituție.

Ce a declarat ASF

În momentul de față, situația este una dificilă atât pentru asigurați, cât și pentru Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). La Fond au rămas sume de aproximativ 185 milioane lei, după ce anul trecut au folosit 385 milioane de lei pentru a despăgubi asigurații lăsați descoperiți de falimentul City Insurance  și nu numai. Deși City avea cei mai mulți asigurați, Astra și Carpatica au intrat la rândul lor în insolvență, însumând o gaură de 100 de milioane de lei în buzunarul Fondului de Garantare a Asiguraților.

În afara plafonării prețurilor la RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul creșterea contribuțiilor pe care companiile de asigurări le fac pentru FGA.

„În urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, urmează să transmitem propunerile de soluționare către Ministerul de Finanțe, pentru înaintarea la nivelul Guvernului”, a declarat Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, pentru Economedia.

Retragerea autorizației Euroins a făcut de asemenea ASF să declare public că va lua „toate măsurile necesare” pentru ca interesele asiguraților să fie protejate.

Împrumuturile și majorările sunt luate în calcul

Majorarea contribuțiilor către FGA rămâne cel mai probabil curs de acțiune. Nu este prima oară când s-a luat o astfel de măsură – în 2022, contribuția a crescut de la 1% la 2,5%, imediat după falimentul declarat de City Insurance. În 2023, majorarea a avansat iar, de la 2,5% la 4%.

Totuși, principalul risc este ca tot șoferii vor avea de suferit. Nu este exclus ca firmele de asigurări să acopere o parte din aceste creșteri ale contribuțiilor. Totuși, plătitorii de RCA rămân categoria cea mai susceptibilă să suporte aceste creșteri din propriul buzunar.

Deși varianta împrumuturilor este mai puțin probabilă, ea nu este imposibilă. Drept pentru care, este posibil ca Fondul de Garantare a Asiguraților să contracteze credite pentru a reuși să despăgubească toate persoanele afectate de insolvența Euroins.