Infofinanciar > Info > Milioane de români sunt afectați de insolvența Euroins! Ce se întâmplă cu banii asiguraților?
Info

Milioane de români sunt afectați de insolvența Euroins! Ce se întâmplă cu banii asiguraților?

asigurari rca, sursa foto gazeta de cluj
sursa foto: gazeta de cluj

Liderul pieței de asigurări RCA a intrat în insolvență la doar un an după ce vechiul lider, City Insurance, și-a declarat falimentul. Acest eveniment afectează 2,5 milioane de români care aveau asigurarea încheiată la companie.

Peste 2,5 milioane de români au asigurare la Euroins, compania care a devenit lider de piață în asigurările RCA după ce City Insurance a intrat în insolvență și după faliment. Chiar dacă românii au făcut plăți în polițe de asigurări de 2 miliarde de lei către Euroins în anul 2022, consiliul Autorității de Supraveghere financiară (ASF) a votat în unanimitate intrarea în insolvență a companiei joi seara, conform surselor Libertatea.

La fel ca în cazul City Insurance, milioane de români riscă să rămână fără poliță de asigurare RCA. În ultimul an statul român a încercat să stabilizeze situația, folosind resursele pe care le are la dispoziției în Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Ce trebuie să facă românii cu asigurare la Euroins

Cu toate acestea, se pare că statul a plătit peste 100 milioane de euro pentru insolvența societăților de asigurări Astra și Carpatica și încă peste 130 milioane de euro pentru City. De la 31 decembrie 2021 până pe 31 decembrie 2022, rezervele financiare ale fondului au ajuns de la 623 milioane de lei la 250 milioane de lei. Peste 2,5 milioane de români au ajuns să aibă asigurare RCA la Euroins, iar acum vor trebui să fie precauți. Guvernul ia în calcul plafonarea prețului la asigurările RCA.

Valentin Ionescu, directorul direcției generale asigurări din ASF, explica într-un interviu pentru România Liberă ce trebuiau să facă românii care aveau asigurare la City la momentul în care a fost anunțată insolvența:

„Oamenii trebuie să știe că polițele lor sunt valabile și vor fi valabile în continuare dar trebuie să știe și că au opțiunea să denunțe aceste polițe. Pot să-și facă altă poliță, la altă companie. Dacă le păstrează la City, în cazul apariției unei daune după o eventuală retragere a autorizației, încă nu există această decizie, Fondul de Garantare va prelua toate dosarele de daună și va face plățile”.

Acum, având în vedere că se repetă aceeași poveste, în care liderul pieței riscă să ajungă în faliment, statul român se confruntă cu probleme și mai mari.

Ce spune legea

Legea spune că plata despăgubirilor ce se cuvin persoanelor prejudiciate, care ar fi trebuit să fie făcute de către compania Euroins, vor fi efectuate de Fondul de Garantare a Asiguraților. În articolul 11 din Legea nr. 213/2015 privind FGA se precizează că: „Fondul (FGA) asigură efectuarea plăţii indemnizaţiilor/despăgubirilor din disponibilităţile sale, către creditorii de asigurări, potrivit condiţiilor şi plafonului de garantare stabilite de prezenta lege”, conform Realitatea.

Persoanele prejudiciate vor transmite cererile de despăgubire către FGA, care ulterior va începe procedura de soluționare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.