Infofinanciar > Lumea la zi > Dronele iraniene luptă impotriva lui Zelensky. Teheranul a încălcat avertismentul emis de Washington
Lumea la zi

Dronele iraniene luptă impotriva lui Zelensky. Teheranul a încălcat avertismentul emis de Washington

reuters.com
FOTO: reuters.com

Încă nu se știe dacă Rusia a început să trimită dronele pentru a ataca obiectivele militare, însă, acestea sunt funcționale.

Federația Rusă a primit un ajutor din partea Iranului ce consă în sute de drone capabile să fie folosite în războiul din Ucraina, desi Statele Unite ale Americii a avetizat Iranul să nu le expedieze, conform unor surse din rândul serviciilor de informații și redată de româniatv.net

Transportul de echipament militar conturează o cooperare militară mai strânsă între cele două state aliate. De altfel, transportul în cauză marchează avertismentele criticilor pentru ca Iranul să revină la respectarea condițiilor prevăzute în acordulu nuclear din 2015. Statele Unite ale Americii au părăsit acordul în 2018 atunci când președinte era Donald Trump.

Respectarea acordului de către Iran, ar aduce Teheranului o scutire de sancțiuni în valoare de miliarde de dolari, dacă ar renunța sau reduce programul său nuclear, potrivit celor de appnews.com redată de romaniatv.net

Rusia a primit drone militare din partea Teheranului

În tabară Occidentală, armata lui Zelensky s-a bazat pe dronele furnizate de SUA dar și de alți parteneri pentru supravegherea și atacarea țintelor rusești.

Rusia, care în momentul de față se confruntă cu sancțiuni econimice și cu o limitare a lanțurilor de aprovizionare din cauza invaziei din Ucraina, s-a orientat tot mai mult către aliatul ei Iran ca și partener și furnizor în același timp de arme esențiale în ”Operațiunea Specială de Eliberare”. În acest sens administrația de la  Washington a lansat un avertisment încă de luna trecută prin care sublinia faptul că Iranul plănuia să furnizeze Kremlinului sute de drone echipate cu tehnică militară.

La o distanța de doar câteva zile Casa Albă a adăugat faptul că oficialii ruși au vizitat Teheranul în repetate rânduri pentru a aranja acel  transfer.

Este de așteptat ca un alt schimb de detalii tehnice să se producă, urmat de o reuniune a comisiei mixte care să supravegheze acordul din 2015.

Evoluțiile de pe scena internațională sugerează faptul că stabilirea unui nou acord se poate produce cât de curând prin prisma intensificării campaniilor de mesaje pblice între Washington și Teheran la care s-a alăturat și Israelul un contestatar vehement.

Israelienii au dubii în cee ace privește reluarea uni acord, fapt confirmat încă din 2015 și sunt în continuare precauți în privința limbajului inclus în textul European care ar acoperi și alte elemente decât cele inițiale.

Oficialii israelieni își arată îngrijorarea în privința revenirii la condițiile acordului din 2015  doarece ar crea premisele unei cooperări a Iranului cu Rusia, ceea ce ar permite Moscovei să se sustragă de la sancțiunile legate de Ucraina prin exportul de energie.