Infofinanciar > Lumea la zi > America numește un general pentru Ucraina! Ajutoarele militare oferite în valoare de 3 miliarde de dolari
Lumea la zi

America numește un general pentru Ucraina! Ajutoarele militare oferite în valoare de 3 miliarde de dolari

ucraina sua, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

SUA promite încă 3 miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei, cel mai mare pachet de ajutor din timpul războiului. Washingtonul intenționează, de asemenea, să numească misiunea militară care sprijină Kievul și să numească un general care să conducă efortul de instruire și asistență

Statele Unite au promis Ucrainei un ajutor militar suplimentar de aproape 3 miliarde de dolari pentru securitate pe termen lung, a anunțat Casa Albă, acesta fiind cel mai mare pachet american de asistență în domeniul armamentului de la invadarea Rusiei în urmă cu șase luni. Pachetul include sisteme avansate de apărare sol-aer, până la 24 de sisteme radar de contra-artilerie, aproape 250.000 de cartușe de artilerie, drone și piese de schimb, a precizat Pentagonul. Acesta include, de asemenea, fonduri pentru instruirea forțelor ucrainene cu privire la modul de utilizare a armelor furnizate de Occident, au declarat oficialii din domeniul apărării, potrivit The Wall Street Journal.

În plus, în următoarele săptămâni, administrația Biden intenționează să numească misiunea sa militară de sprijinire a Ucrainei și să numească un general care să conducă efortul de instruire și asistență, au declarat oficialii americani. Denumirea operațiunii recunoaște în mod oficial efortul SUA în cadrul armatei, la fel ca și modul în care Pentagonul a denumit misiunile din Irak și Afganistan Operațiunea Iraqi Freedom, Operațiunea Enduring Freedom și Operațiunea Freedom’s Sentinel. Denumirea de instruire și asistență este semnificativă din punct de vedere birocratic, deoarece implică, de obicei, o finanțare pe termen lung, dedicată și posibilitatea de a primi salarii, panglici și premii speciale pentru militarii care participă la efort. Selecția unui general, care se așteaptă să fie un general cu două sau trei stele, reflectă crearea unui comandament responsabil de coordonarea efortului, o schimbare față de efortul în mare parte ad-hoc de a oferi instruire și asistență ucrainenilor timp de ani de zile.

Angajamentul de 2,98 miliarde de dolari anunțat miercuri va finanța achiziționarea armelor și munițiilor de la contractori din domeniul apărării. Armele din majoritatea pachetelor anterioare proveneau din stocurile americane. În timp ce unele companii din domeniul apărării ar putea fi în măsură să furnizeze unele muniții în următoarele luni, administrația Biden a declarat că obținerea armelor promise miercuri Ucrainei ar fi o „investiție pe mai mulți ani”. Unele arme ar putea avea nevoie de până la trei ani pentru a ajunge, au declarat oficialii din domeniul apărării.

Ajutorul considerabil

Cel mai recent pachet de asistență pentru securitate este conceput pentru a ajuta Ucraina să își construiască armata pe termen lung, a declarat miercuri Pentagonul, și să raționalizeze zecile de sisteme furnizate de aliați de la invazia din 24 februarie. Înainte de război, armata ucraineană era formată în mare parte din sisteme din epoca sovietică. În ultimele șase luni, o mare parte din armele și munițiile livrate pentru a ajuta Ucraina să se apere au provenit de la statele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

„Cum arată viitoarea forță a Ucrainei? Este sustenabilă”, a declarat miercuri Colin Kahl, subsecretarul apărării pentru politică, Colin Kahl. „Suntem foarte concentrați aici să ajutăm Ucraina să încerce să planifice ceea ce este un fel de forță rațională a viitorului și aș anticipa o mulțime de arme la standardul NATO”.

Anunțul a marcat cel de-al 19-lea pachet de ajutor de când Rusia a invadat Ucraina, pachete care totalizează aproape 11 miliarde de dolari. Printre cele mai importante arme pe care SUA le-au trimis ucrainenilor se numără cel puțin 16 sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de Himars, care au permis trupelor ucrainene să lovească ținte rusești din spatele liniilor de front, inclusiv depozite de muniție și combustibil. În ciuda miilor de victime, inclusiv a celor 80.000 de soldați ruși răniți sau uciși, potrivit estimărilor americane, cele două părți au obținut câștiguri teritoriale reduse în ultimele săptămâni de-a lungul fronturilor din estul și sudul Ucrainei.

Atât oficialii americani, cât și cei ucraineni au avertizat că Rusia ar putea lansa un atac major miercuri, când Ucraina a marcat 31 de ani de independență, iar războiul a împlinit șase luni. Marcarea independenței Ucrainei a fost în mare parte a zilei subjugată, deoarece magazinele au fost închise, iar unele orașe au impus noi stingeri ca măsură de precauție. Dar spre seară, oficialii ucraineni au declarat că cel puțin 22 de persoane au fost ucise într-un atac cu rachete rusești asupra unei gări și a unei case din estul Ucrainei. Premierul demisionar al Marii Britanii, Boris Johnson, a vizitat miercuri Kievul pentru a sublinia „sprijinul neclintit și pe termen lung” al țării sale, a declarat biroul său. Johnson a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, constând în 2.000 de drone de supraveghere și de atac, în valoare echivalentă cu aproximativ 64 de milioane de dolari.