Infofinanciar > Info > Prețul biletelor la avion a crescut cu 40%! Chiar și așa, românii continuă să meargă în vacanță
Info

Prețul biletelor la avion a crescut cu 40%! Chiar și așa, românii continuă să meargă în vacanță

Sursă foto: Gulfstream
Credit imagine: Gulfstream

Agenția de turism Vola a întreprins un studiu conform căruia prețul mediu al unui bilet de avion a crescut de la 109 euro în februarie 2022, la 157 euro în februarie 2023. Conform cercetării efectuate, creșterile cele mai importante au fost la companiile low-cost, al căror cost dintr-odată nu mai este atât de scăzut.

Prețurile piperate sunt motivate și de povara financiară tot mai mare pe care o reprezintă combustibilii pentru industria aviatică. În consecință, românii nu mai pot spera la un city-break cu bilete care să coste sub 20 de euro.

Părerea specialiștilor și clienților

Încetul cu încetul, companiile care până de curând erau recunoscute pentru prețurile mici au ajuns să distribuie bilete cu același preț ca al celor vândute de companiile de linie.

„Se mai găsesc bilete ieftine, dar nu mai sunt atât de ieftine ca în alți ani, cele de 20 de euro sunt foarte rare. Nu toate companiile aeriene au mărit prețurile, vorbim în special de companiile low-cost. Vedem prețuri destul de apropiate între cele practicate de companiile low-cost şi cele de linie“, spune Claudia Tocilă, director de marketing la Vola.ro.

Cea mai mare creștere a fost înregistrată la Ryanair, de la 64 de euro la 120 de euro. Vorbim despre o majorare cu 87 de procente. Wizz Air a crescut prețurile cu 24%, de la 94 de euro la 117 euro, titrează zf.ro (versiunea completă a articolului se găsește în ediția print din 09.03.2023).

Totuși, românii sunt în continuare dornici să călătorească. „Prețul biletelor de avion a crescut rapid în ultimul an și jumătate. O călătorie pe care înainte plăteai mai puțin de 50 de euro ajunge acum să coste dublu sau chiar mai mult. Similar, pentru un zbor transcontinental, până în 2021 (inclusiv) puteai găsi oferte bune, uneori chiar la mai puțin de 500 de euro. Acum, astfel de prețuri sunt mai degrabă erori. Această situație mă determină să fie să vânez ofertele ca să călătoresc, fie să plătesc un preț mai mare, dar să aleg să stau la destinație mai mult timp pentru a se justifica acel cost”, conform Andreei, care călătorește frecvent în Europa, Asia și Africa.

Un alt factor care a influențat majorarea prețurilor a fost anularea tuturor zborurilor de către Blue Air. Dispariția companiei aeriene a făcut ca ceilalți operatori să fie mai căutați. Competiția cea mai acerbă a rămas între Ryanair și Wizz.

Călătoriile românilor sunt la fel de numeroase ca înaintea pandemiei. „Am revenit la normal, vânzările sunt cam în aceeași zonă, deși pare dramatic, nu e.”

Cum să ținem costurile la minimum

Claudia Tocilă, din partea Vola.ro, are mai multe sfaturi pentru românii amatori de călătorii. Ea afirmă următoarele: „Recomand ca oamenii să aleagă, acolo unde este posibil, zboruri cu escală sau combinate. Pot fi mai ieftine cu până la 60% și pot ajunge îmn destinații unde liniile directe nu există. De asemenea, recomand și să călătorească fără bagaj de cală sau dacă o fac, să le adauge odată cu zborul. Acestea se scumpesc cu 20-30%, chiar de a doua zi.”

Alți români optează pentru autocar atunci când sunt nevoiți sau dornici să călătorească. Spre exemplu, germanii de la FlixBus și-au dublat numărul de pasageri în ultimul an.

„Avem prețuri dinamice, ceea ce înseamnă că acestea se schimbă în funcție de momentul în care oamenii aleg să călătorească și cât de căutată este o anumită cursă. Pentru pasageri este un beneficiu acest sistem, pentru că vor lua bilete mai ieftine dacă le achiziționează din timp. De exemplu, pentru un bilet pe ruta Sofia – București, una dintre cele mai populare rute FlixBus din România, prețul porni de la 44.99 lei. Pentru o altă rută frecvent aleasă de călătorii români, Cluj-Napoca – Budapesta, prețul cel mai mic este de 76.99 lei”, conform lui Adrian Rășoiu, reprezentant al companiei.

Material preluat din Ziarul Financiar, ediția tipărită, 9 martie 2023.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.